Ny e-tjänst för digital orosanmälan lanseras i Haninge
Hem NYHETERE-HÄLSA Ny e-tjänst för digital orosanmälan lanseras i Haninge kommun

Ny e-tjänst för digital orosanmälan lanseras i Haninge kommun

Publicerat av: Redaktionen

Nu blir det enklare att göra en orosanmälan i Haninge kommun, om man misstänker att ett barn far illa.

Den 18 september lanseras en ny e-tjänst för digital orosanmälan för barn, unga och vuxna.

Tjänsten är en del av Haninge kommuns arbete med första linjens socialtjänst – en satsning på individ- och familjeomsorg för att kunna erbjuda tidigare insatser och komma målgrupperna närmare.

– Vi har alla ett ansvar för att agera om vi misstänker att ett barn far illa. Nu lanserar vi en ny e-tjänst som ska göra det enklare att göra en orosanmälan. Satsningen är en del av första linjens socialtjänst och bidrar till att fler utsatta barn och familjer kan få rätt insatser i ett tidigare skede, säger Sedat Dogru (M), socialnämndens ordförande, Haninge kommun.

Orosanmälan kan göras för barn, unga och vuxna som vistas eller är folkbokförda i Haninge kommun. För att göra en orosanmälan för barn räcker det med en misstanke eller en oro för att ett barn kan fara illa. Efter orosanmälan utreder socialtjänsten om barn och familj behöver stöd eller hjälp. Det går även att göra en digital orosanmälan för vuxna personer, vid misstanke om missbruk eller beroendeproblematik. E-tjänsten kan även användas av anställda på myndigheter och i verksamheter som berör barn och unga, som har en skyldighet att göra en orosanmälan om de misstänker att ett barn far illa.

En del av första linjens socialtjänst

Ny e-tjänst för digital orosanmälan lanseras i HaningeFörsta linjens socialtjänst infördes i Haninge kommun i början av 2023, som en första steg i ett långsiktigt utvecklingsarbete av kommunens socialtjänst. Organisationen bygger på en nära samverkan mellan socialtjänst och förskola, skola fritidsverksamhet, polis, region samt civilsamhälle. Målet är att öka tillgängligheten till socialtjänsten, stärka det förebyggande arbetet och erbjuda rätt insatser i ett tidigare skede. Den nya organisationen skapar redan nu en plattform och beredskap inför den nya socialtjänstlagen som väntas införas 2025.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>