När marknaden för växtbaserat protein tappat fart går matpionjären Ahlströms i motsatt riktning.
På bara några månader har deras groddade baljfärs blivit en stor framgång.
Sedan smyglanseringen i början av året finns färsen idag på menyn i fler än 80 kommuner, med över 130 000 portioner redan serverade. Och kurvorna pekar spikrakt uppåt.
Den växtbaserade marknaden är på väg in i en ny fas, där innovation och food tech har gått från att odla mat i labb, till att låta naturens egna mekanismer styra. Ett sådant exempel är lanseringen av Sveriges första groddade baljväxtfärs. En lågprocessad, fiberrik och näringsrik färs på svenska ärtor, linser och åkerbönor som, efter flera års arbete med svenska odlare och groddspecialister, nu lanseras av Ahlströms.
– Med groddningsprocessen går vi tillbaka till en gammal svensk tradition, där vi låter naturen själv göra jobbet. Vi är den första aktören i Sverige som knäckt koden för hur man kan göra det i större skala. Resultatet är inte bara hälsosamt och hållbart, utan också otroligt gott. Vi ser groddningen som en pusselbit i en större rörelse, att bygga framtidens svenska matproduktion på smarta, naturliga processer, säger Jacob Ahlström, grundare av Ahlströms.
Resultatet är en färs som svarar på flera av livsmedelsindustrins stora utmaningar, samtidigt som den är god och näringsrik. Genom att grodda baljväxterna väcker man liv i råvaran, vilket förbättrar dess smak, konsistens och näringsupptag. Eftersom hela råvaran används är den både resurseffektiv, hållbar, nyttig och prisvärd – fyra grundpelare för framtidens livsmedel.
En framtidssäkrad färs – redan i 80 kommuner
Den groddade baljfärsen smyglanserades via grossister i början av året. Fler än 80 kommuner serverar nu färsen i skolor och inom äldreomsorgen, och sammanlagt har över 13 ton redan levererats, motsvarande cirka 130 000 portioner.
– Vi trodde aldrig att vi skulle få ett sådant här gensvar på en färsprodukt, men responsen har varit överväldigande – när vi varit ute på mässor har kostchefer sprungit och hämtat sina kollegor för att låta dem smaka. Vi har fått ett otroligt mottagande i skolkök och på sjukhus, inte minst för den ekologiska varianten. Det visar att svenskt växtbaserat protein fortfarande ligger i tiden, bara den får gro ordentligt, säger Felix Strandvik, försäljningschefpå Ahlströms.
Bakom innovationen finns ett nära samarbete med Munkagrodden, Sveriges ledande aktör inom groddteknik. Tillsammans har man utvecklat en noggrant avvägd groddningsprocess som ger rätt balans mellan näring, vatteninnehåll och konsistens – utan att tumma på livsmedelssäkerheten. Fröna steriliseras noggrant utan att skadas, en tekniskt avancerad process som säkerställer kvaliteten samtidigt som groddningen får komma igång på naturligt sätt.
En del av svensk beredskap
Produktionen sker i nära samarbete med svenska odlare, och färsen är ”Från Sverige”-märkt. Genom att använda sig av inhemska råvaror i produkterna stärker Ahlströms självförsörjningsgraden och minskar beroendet av importerade växtproteiner – en pusselbit i en mer robust och hållbar livsmedelsstrategi. Tillgången på svenskodlade baljväxter är stor, och en viktig hörnpelare i den svenska livsmedelsberedskapen.
Den senaste Eat Lancet-rapporten betonar vikten av mer baljväxtbaserad kost för både hälsa och planet. Svenska kommuner har satt målet att 60 procent av alla offentliga måltider ska vara ekologiska till 2030, och gärna med svensk råvara.
– Med den här innovationen har vi en produkt som tickar alla boxar. Nu hoppas vi att fler människor ska få möjligheten att smaka på groddad färs under 2026. Jag är särskilt stolt över att färsen är så god! Den har en naturlig, nötig smak och doftar fräscht, nästan som groddar. Kockarna och matgästerna uppskattar också dess tydliga tuggmotstånd och munkänslan, vilket gläder oss mycket. Man behöver inte gömma färsen i tacokrydda eller andra kryddmixer för att dölja smaken – här räcker det med rapsolja och salt för att förhöja den, säger Felix Strandvik.
Om Ahlströms groddade färs
- Finns i både konventionell och ekologisk variant
- Används ofta som utblandning till köttfärs eller ersättning för sojaprodukter
- Tillverkas på groddad åkerböna, ärta och lins – 100 % svensk råvara och FRÅN SVERIGE-märkt. Vegansk.
- Naturlig, lågprocessad och utan tillsatser eller allergener. Hela råvaran används vilket ger mer fibrer och näring.
- Smak: Naturlig, nötig, fräsch – utan bismaker
- Säljs i 3 kiloskartong, löstfryst.
Om Ahlströms
Ahlström Factory är en del av Greenfood Group. Ahlströms arbetar med att utveckla framtidens svenska livsmedel – där innovation, naturlighet och hållbarhet går hand i hand.