Med en befolkning på 10,5 miljoner och med en av de högsta sjukvårdsutgifterna i Europa är Sverige Nordens största sjukvårdsmarknad.
Landet ligger i framkant när det gäller digitalisering av hälso- och sjukvården och med invånare som är kända för att tidigt ta till sig ny teknik. Det gör Sverige till enattraktiv marknad för hälsoteknikföretag som vill växa och göra skillnad för patienter både här och globalt.
Den 7–9 april deltog omkring 30 innovativa företag från 10 olika europeiska länder i vår allra första ”Swedish Healthtech Bootcamp” – ett tredagarsevenemang för företag som vill etablera sig på den svenska sjukvårdsmarknaden.
– Vårt mål är att ge deltagarna den information, de verktyg och de kontakter de behöver för att snabbt kunna etablera sig på den svenska marknaden – med Göteborg som startpunkt. Vi vill skapa en uppslukande upplevelse, så att de verkligen kan få en känsla för staden, innovations- och vårdmiljöerna, samt affärsklimatet, säger Iris Öhrn, projektledare för Swedish Healthtech Bootcamp och etableringsrådgivare för life science på Business Region Göteborg.
De deltagande företagensprodukter och tjänster inkluderade till exempel en VR-lösning för kirurgisk träning, fjärrövervakningsenheter för andnings- och hjärtsjukdomar, nya biomarkörer för cancerbehandling och en IoT-lösning för hjärnhälsa.
Bootcampen bjöd på tre intensiva dagar fyllda med seminarier, studiebesök och nätverkande. Som arrangörer stod Business Region Göteborg i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, GoCo Health Innovation City och Sahlgrenska Science Park. Ett flertal företag och aktörer från Västsveriges life science- och sjukvårdssektor var också delaktiga.
Starkt engagemang från både privata och offentliga aktörer

Bootcamp participants
Programmet kretsade kring Göteborgs två huvudsakliga nav för sjukvård och life science: Medicinareberget och GoCo Health Innovation City.
Det innehöll seminarier om bland annat det regionala innovationssystemet och sjukvårdsmarknaden, hur man säljer till offentlig sektor och vilket stöd som finns för att starta företag här.
Programmet innehöll också studiebesök till Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Digital Health Arena på GoCo, Norlandia – ett privat äldreboende – och Mölnlycke Healthcares nya globala huvudkontor. Det fanns också gott om tillfällen att nätverka.
– Engagemanget från lokala företag och aktörer har varit fantastiskt. De har verkligen visat vilken öppen och samarbetsvillig miljö vi har här. Det är en konkurrensfördel för regionens företag, säger Iris Öhrn.
Hon säger att bootcampen har varit en win-win för alla inblandade.
– Det har skett ett stort kunskapsutbyte och många nya kontakter har knutits. Vi hoppas att det leder till nya samarbeten, att fler innovativa företag etablera sig i regionen – och till nya lösningar som förbättrar vården och gör den mer effektiv, säger Iris Öhrn.