Tryggare patienter ett av målen med mobil psykiatri
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Tryggare patienter ett av målen med mobil psykiatri

Tryggare patienter ett av målen med mobil psykiatri

Publicerat av: Redaktionen

Rådgivning, bedömning och vissa hembesök.

Det ska psykiatri- och beroendemottagningens nya mobila team utföra, stationerat på akutmottagningen på Norrtälje sjukhus.

Arbetssättet ska nu testas för första gången.

Samarbetet mellan sjukhuset och psykiatrin i Tiohundra är etablerat sedan länge. Nu tas nästa steg, när den psykiatriska specialistkompetensen flyttar in på akutmottagningen.

Helgen 2-3 december kommer specialistsjuksköterskorna Katerina Karlsson och Catharina Terelius, som även är biträdande enhetschef på psykiatri- och beroendemottagningen, att finnas på plats på akutmottagningen. Vid behov finns specialistläkarkompetens i form av enhetschef Charlotta Munck ett telefonsamtal bort.

Tryggare patienter ett av målen med mobil psykiatri

​Katerina Karlsson, Catharina Terelius och Charlotta Munck planerar inför försöket med ett mobilt team på akutmottagningen.

– Vi vet att många patienter med psykiska problem av olika grad besöker akutmottagningen, ofta på helgerna. Det kan till exempel handla om självskadebeteende eller svår ångest. Genom att finnas tillgängliga för rådgivning och bedömning är det vår förhoppning att några patienter ska slippa uppsöka den psykiatriska akutmottagningen i Stockholm, när vi kan finnas till hands för dem på hemmaplan, säger Charlotta Munck.

Minska antalet vårdkontakter

Teamet är mobilt, så till vida att de har möjlighet att göra hembesök hos patienter som redan har en etablerad kontakt med psykiatri- och beroendemottagningen.

– Särskilt för den här patientgruppen är det viktigt att minska antalet vårdkontakter så långt det är möjligt, säger Katerina Karlsson, som har mångårig erfarenhet från arbete inom den psykiatriska slutenvården i Region Stockholm.

I förlängningen kan den ökade tillgängligheten till psykiatrisk vård leda till ett minskat behov av slutenvård.

– Det är en tänkbar effekt, som höjer patienternas livskvalitet samtidigt som den är samhällsekonomiskt lönsam. Vår närvaro på akutmottagningen kan också leda till att vi identifierar fler patienter som är i behov av psykiatrisk vård i någon form, säger Charlotta Munck.

Bedömning på plats

– Vi kan träffa patienter på akutmottagningen, om det finns behov av att göra en bedömning på plats. Det gäller oavsett om man har en pågående kontakt med psykiatrin eller inte. Vi kommer dessutom att kunna stötta vårdpersonal med vår specialistkompetens, genom att ge råd på telefon. Vi kommer även att kunna ringa upp patienter som kontaktat vår råd- och stödtelefon, säger Catharina Terelius.

– Med psykiatrin på plats hos oss höjer vi den medicinska kompetensen på akutmottagningen ytterligare. Jag ser fram emot att fortsätta utveckla det fina samarbete vi redan har med psykiatrin i Tiohundra, säger Catarina Pommer, sjukhuschef och verksamhetschef på akutmottagningen.

Försöket med det nya arbetssättet görs i samverkan med beställaren tillika Tiohundra AB:s ägare, Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>