Flera rapporter visar att svenska vatten innehåller läkemedelsrester vilket har stora negativa effekter på miljön.
Till exempel har man observerat beteendeförändringar hos fiskar.
Trots problemets omfattning är få människor medvetna om läkemedelsrester och deras påverkan på miljön.
De svenska läkemedelskommittéerna är eniga om att en förändring är avgörande och regleringen måste bli bättre. Läkemedelskommittéerna, som har i uppdrag att rekommendera läkemedel inom sjukvården, vill nu driva på förändringen.
I en ny undersökning, genomförd på uppdrag av Svenskt Vatten, tillfrågades de beslutsfattande kommittéerna från alla regioner i Sverige om hur de ser på och arbetar med frågor om läkemedel och miljö. Undersökningen har tidigare gjorts (2020) och 2024 års resultat visar bland annat att det råder enighet bland de beslutsfattande kommittéerna om att läkemedel borde ha någon form av miljömärkning. Det finns också en samsyn gällande transparens genom krav på att läkemedelsföretag ska ange tillverkningsland.
– Det är glädjande att se att medvetenheten om läkemedel och miljö ökat som undersökningen visar. Läkemedelsrester har länge varit en global utmaning, men först på senare år har frågan fått ökad uppmärksamhet och blivit prioriterad, även i Sverige. Vi står inför betydande konsekvenser för det marina livet, men genom att öka kunskapen om de medicinska miljöeffekterna bland förskrivande läkare skulle vi kunna ha en gynnsam och positiv inverkan på minskningen av föroreningar och skyddet av våra vattenekosystem, säger Anders Finnson EU-expert på Svenskt vatten.
Undersökningen visar också att de flesta regionerna tycker att läkemedel med särskilt allvarliga miljöeffekter bör vara receptbelagda. När man tar läkemedel absorberar kroppen inte alltid hela dosen, och resterna utsöndras och hamnar i avloppsvattnet. Reningsverk är inte utformade för att fullständigt avlägsna dessa kemikalier, vilket innebär att läkemedelsrester förekommer i våra sjöar, floder och grundvatten.
– Olika läkemedel har olika påverkan på miljön. Här behöver vi ta större miljöhänsyn.Läkemedelskommittéernas rekommendationer (REK-listan) bör i högre grad väga in miljöaspekter tillsammans med de kliniska effekterna. Det är viktigt för att ge stöd till förskrivande läkare. Dessutom bör regionerna och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket i högre grad beakta miljöaspekter vid upphandlingar och prisansökningar, säger Mats Jonsson vd läkemedelsbolaget Gedeon Richter.
På Europanivå har man också prioriterat de här frågorna och nu har EU tagit fram en gemensam lista med nio läkemedelssubstanser som påverkar vattenmiljön negativt.