Ny studie avslöjar genetisk koppling mellan socialt stöd och minskad risk för depression
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Ny studie kommer fram genetisk koppling mellan socialt stöd och minskad risk för depression

Ny studie kommer fram genetisk koppling mellan socialt stöd och minskad risk för depression

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie publicerad i tidskriften Nature Communications visar att det finns en genetisk koppling mellan socialt stöd och depression.

Forskarna analyserade genetiska data från över 200 000 personer och fann att de som hade en viss variation i en gen kallad CD38 hade lägre risk för depression när de hade mer socialt stöd.

CD38 är en gen som är involverad i regleringen av känslor och social interaktion.

Studien visade att personer med variationen av genen hade lägre nivåer av det stressrelaterade hormonet kortisol, vilket kan förklara hur socialt stöd kan skydda mot depression.

Forskarna understryker vikten av att identifiera genetiska faktorer som kan påverka sårbarheten för depression och hur socialt stöd kan vara en skyddande faktor. Resultaten kan också hjälpa till att utveckla nya behandlingsmetoder för depression som fokuserar på att öka socialt stöd.

Ny studie avslöjar genetisk koppling mellan socialt stöd och minskad risk för depression”Denna studie visar att socialt stöd kan ha en skyddande effekt mot depression, och att det finns en genetisk koppling mellan de två. Det är viktigt att fortsätta undersöka detta för att förstå hur vi kan hjälpa personer som lider av depression,” säger ledande forskaren Dr. Gerome Breen.

Studien är en av de första som visar en koppling mellan genetik och socialt stöd och depression och öppnar upp för ytterligare forskning i området.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>