Digitalt välbefinnande hamnar i allt större fokus.
Nu lanserar Cisco och OECD ett globalt initiativ för att kartlägga hur människor påverkas av sina digitala liv, med målet att skapa förutsättningar för mer inkluderande digitalisering.
Vid ett pressmöte i Rom i början av november presenterade organisationerna Digital Well-Being Hub, med målet att ligga till grund för en världsunik global undersökning om kopplingarna mellan digital teknik, fysisk hälsa och mentalt välbefinnande.
De senaste åren har digitaliseringen lett till en gigantisk föränding i många människors vardag och arbetsliv, och den snabba utvecklingen inom många teknikområden – inte minst AI – innebär att förändringstakten förväntas öka ytterligare. Men fram till nu saknas det större undersökningar om hur vi som människor påverks av utbildningen. Ett exempel:
Aktuell forskning visar att 40 procent av människor i arbetsförålder i OECD-länderna saknar grundläggande digitala färdigheter, vilket kan påverka både deras privata digitala närvaro och förutsättningarna att få arbete. Det kan leda till exkludering, inte bara i arbetslivet utan även i det offentliga samtalet, en känsla av ensamhet, eller till riskbeteenden online.
”Digitalt välbefinnande är inte en sak; det är många mångfacetterade och sammanlänkade saker. Det krävs en förståelse av hela bilden för att ansvarsfullt hantera AI-eran, och det som ligger bortom den. Men vi har aldrig helt undersökt teknikens inverkan på vårt välbefinnande i olika aspekter av vardagen som utbildning, hälsa och jobb. Resultaten vi samlar in från vår Digital Well-being Hub kommer att hjälpa människor att bygga mer hälsosamma relationer yill teknik och skapa en mer hållbar, säker och inkluderande digital framtid. Genom att förstå hur teknik påverkar vårt välbefinnande kan vi frigöra dess fulla potential”, säger Guy Diedrich, SVP och Chief Innovation Officer, Cisco.
Digital Well-Being Hub bygger på OECD:s ramverk för välbefinnande. Den använder anonymiserad självrapportering för att fånga en kontinuerlig bild av individers välbefinnande, digitala beteenden och områden som de upplever påverkar dem negativt. Skärmtid, vilka uppkopplade enheter man använder och det allmänna välmåendet finns bland frågorna. Undersökningen tar cirka tio minuter att genomföra och resultat och slutsatser kommer att presenteras under 2025. Deltagare får även tillgång till befintliga råd och frågeställningar från ramverket.
“Genom Digital Well-Being Hub kommer vi att få höra direkt från människor för att bättre förstå samspelet mellan tekniken och livet. Insikterna kan ligga till grund för nya beslut och policyer, och stimulera åtgärder för att förbättra resultaten för människor”, säger Romina Boarini, Director, OECD Centre for Well-being, Inclusion, Sustainability and Equal Opportunity (WISE).