Genetiska samband mellan cannabis och psykiatriska sjukdomar
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Forskning: Genetiska samband mellan cannabis och psykiatriska sjukdomar

Forskning: Genetiska samband mellan cannabis och psykiatriska sjukdomar

Publicerat av: Redaktionen

Gemensamma genetiska faktorer för cannabisanvändning och psykiatriska störningar såsom schizofreni och bipolär sjukdom har upptäckts av forskare i Norge.

Genom att använda avancerad statistisk modellering visade studien en komplex samverkan av genetiska varianter som ökar eller minskar riskfaktorer för dessa tillstånd.

Dessa resultat kan bidra till personligt anpassade förebyggande åtgärder och interventionsstrategier.

Dessutom kan en förbättrad förståelse för denna genetiska överlappning hjälpa till att utforma mer specialiserade behandlingsplaner.

Det har varit mycket debatt om förhållandet mellan cannabisanvändning och psykiatriska störningar. Cannabis är en psykoaktiv drog som ibland ger upphov till psykotiska symptom.

Dessutom är cannabisanvändningen hög bland patienter med störningar kopplade till psykos, som schizofreni och bipolär sjukdom.

Genetiska faktorer spelar en viktig roll för att avgöra en individs mottaglighet för att utveckla psykiatriska störningar eller deras benägenhet att använda cannabis. Vissa av de genetiska varianterna som är kopplade till cannabisanvändning är också relaterade till psykiatriska störningar.

Denna nya studie ger bevis för att delade genetiska faktorer ligger till grund för detta samband.

Genom att använda avancerad statistisk modellering visar studien att majoriteten av de delade varianterna ökar risken för både cannabisanvändning och utveckling av antingen schizofreni eller bipolär sjukdom.

Det finns dock vissa genetiska varianter med motsatta effekter som ökar risken för cannabisanvändning samtidigt som de minskar risken för de två psykiatriska störningarna, vilket tyder på ett komplicerat samband.

Dessa resultat kan i framtiden leda till personligt anpassad vård, inklusive förebyggande och interventionsåtgärder för personer med hög risk. Det kan innebära att minska cannabisanvändningen hos personer med hög genetisk risk för schizofreni och bipolär sjukdom.

Genetiska samband mellan cannabis och psykiatriska sjukdomarFör det andra kan framtida studier om de biologiska effekterna av de delade genetiska varianterna bidra till utvecklingen av mer riktade behandlingsinsatser.

Slutligen kan den förbättrade kunskapen om genetisk överlappning användas för att hjälpa till att stratifiera patienter för mer specialiserade behandlingsplaner.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>