Blodcentral efterlyser blodgivare
Hem HÄLSA Blodcentral efterlyser blodgivare

Blodcentral efterlyser blodgivare

Publicerat av: Redaktionen

Just nu är blodlagret på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus lågt.

Personalen ber nu befintliga blodgivare att så snart som möjligt komma och lämna blod.

För att säkerställa att blod finns till sjuka och skadade patienter behövs en ständig påfyllnad.
Personalen vid blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus ber nu om hjälp av sina nuvarande blodgivare. I nuläget behövs akut påfyllning av blod i grupperna A och 0, både positivt och negativt.

Blodcentral efterlyser blodgivare

Sjuksköterskan Lina Viklund och kollegan Anne Marie Österdahl hoppas att befintliga blodgivare som har blodgrupp A eller 0 så snart som möjligt kommer och donerar.

– Det är en akut brist på blod i grupperna A och 0. Det är dessa blodgrupper vi behöver i första hand just nu. Därför hoppas vi att befintliga blodgivare med dessa blodgrupper, som fått en kallelse men inte kommit eller vet med sig att det var länge sedan de gav blod, kan komma så snart som möjligt, säger Lina Viklund, sjuksköterska vid blodcentralen.

Under sommar och semestertider brukar blodcentralen märka av en minskning i blodlagren eftersom många blodgivare är bortresta eller inte kommer av andra anledningar. I år säger Lina att läget är värre än vanligt.

– Det har gått åt mer blod under sommarens första period än det brukar göra. Just nu går det åt mer blod än vi får in. Det brukar var problem med blodlagret i slutet av sommaren när många av våra blodgivare är bortresta men det brukar inte vara så här tidigt, säger Lina Viklund.

Öppet kvällstid
Idag torsdag den 20 juli har blodcentralen öppet mellan klockan 12 och 19. De hoppas att många befintliga blodgivare kan komma dit.

– Våra blodgivare är så viktiga. Och vi är så tacksamma för alla som vi har. Nu hoppas vi att många kan komma och hjälpa oss för vi behöver blod nu, säger Lina Viklund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>