Sahlgrenska Universitetssjukhuset inleder försök med 3D-printing
Hem MEDICINTEKNIKSahlgrenska Universitetssjukhuset inleder försök med 3D-printing

Sahlgrenska Universitetssjukhuset inleder försök med 3D-printing

Publicerat av: Redaktionen

Verksamhet Plastikkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset ligger långt framme när det gäller 3D-printing med biologiska material till klinik.

Nu inleds försök med att sätta in de första printade implantaten på människa.

– Det har gjorts många försök på djurmodeller men helt 3D-printade implantat för människa finns inte idag. De här implantaten kan skräddarsys för varje patient och på sikt kan man tänka sig att använda dem för att till exempel bygga upp bröst efter en bröstcanceroperation. Den stora vinsten är att kunna rekonstruera mjukdelar med kroppseget material som printas till önskad form, säger Lars Kölby, professor i plastikkirurgi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.

3D-printing med biologiska material, så kallad bioprinting, är en teknik där biobläck som innehåller levande celler och biomaterial 3D-printas för att skapa levande vävnadsmodeller, organ och andra biologiska strukturer. Processen liknar traditionell 3D-printing, men istället för plast eller metall används alltså biologiska material.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset inleder försök med 3D-printing

Verksamhet Plastikkirurgi inleder nu försök med att sätta in bioprintade implantat på människa. På bilden syns doktorand Kristin Oskarsdottir vid BioX-printern. Fotograf/Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

– Rent praktiskt går det till så att en fettsugning görs av patienten. Fettet som tas ut prepareras sedan mekaniskt och blandas med biobläck. Små bitar printas och sätts in i kroppen igen.

I de inledande försöken sätts bitarna in i överarmens underhudsfett och tas bort efter ett antal månader. Förhoppningen är att den första patienten kan opereras under 2025 och man beräknar att de inledande försöken kommer att pågå under några års tid. Den plastikkirurgiska verksamheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har jobbat med bioprinting under nio års tid och har nu alla tillstånd på plats för att inleda försöken med att sätta in de första 3D-bioprintade implantaten i människor.

– Vi har gått en lång väg via EMA (European Medicines Agency), Läkemedelsverket, Socialstyrelsen och IVO för att lösa alla regulatoriska frågor. Under åren har vi stöttats av ALF-medel, Vetenskapsrådet, Vinnova, IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, Göteborgs Läkaresällskap med flera. Vi har också haft ett tätt samarbete med framförallt Paul Gatenholm, tidigare professor på Chalmers, säger Lars Kölby.

 

 

 

Sveriges största sjukhus

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Sveriges största sjukhus och ett av de större universitetssjukhusen i Europa. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns kompetensen att utföra de allra mest avancerade behandlingar och ingrepp som dagens medicinska utveckling tillåter. Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till avancerad sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt.

Landets bästa kliniska forskning

Sahlgrenska Universitetssjukhuset driver ledande forskning, utveckling och utbildning, mitt i en internationell och attraktiv lifescience-miljö. Sveriges yngre läkare rankar AT-tjänstgöringen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som den bästa bland landets universitetssjukhus. Sahlgrenska Universitetssjukhuset fick, tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborgs universitet, högsta betyg i Vetenskapsrådets utvärdering 2023 av den kliniska forskningens kvalitet i ALF-regionerna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>