Den 10 september infaller den internationella suicidpreventiva dagen och det är något som kommunens folkhälso- och barnrättsstrateg gärna vill flagga för.
I takt med att samhället ständigt förändras och påverkas av olika utmaningar blir frågan om psykisk hälsa och suicidprevention alltmer viktigt.
Bland annat tydliggjorde pandemin behovet av att prioritera psykisk hälsa och stödja dem som kämpar med mentala utmaningar.
Tre tips om suicidprevention på ”nätet”
Det är världshälsoorganisationen WHO som utnämnt den 10 september till att vara internationella suicidpreventiva dagen och syftet är att uppmärksamma, prata om och sprida förebyggande kunskap om psykisk ohälsa och självmord, så kallad suicid.
— Mitt första tips är att arbeta förebyggande för att öka sitt eget välmående och då är Folkhälsomyndighetens webbsidor Din psykiska hälsa en bra sajt att kolla in. Där finns många bra tips på hur man kan må bättre generellt. Mår man bättre minskar risken för suicidförsök, säger Li.
Li:s andra tips på ”nätet” är sajten Suicide Zero:
— Här kan du ta del av utbildningarna Våga fråga och Livsviktiga snack. På Våga fråga kan man ta del av fakta och myter kring självmord, hur man identifierar varningstecken men också hur man stöttar någon som mår dåligt. Livsviktigt snack riktar sig främst till föräldrar. Sajten är fylld med praktiska tips och övningar för att kunna prata med sina barn om känslor och svåra situationer. Barn som är bekväma med att prata om känslor mår helt enkelt bättre.
Och Li:s tredje tips är den ideella föreningen SPIV:s webbplats:
— Här vill jag speciellt flagga för att de just nu erbjuder kostnadsfria digitala föreläsningar i psykisk livräddning.