Digitala verktyg kan göra vården mer tillgänglig och jämlik
Hem NYHETERE-HÄLSA Digitalisering i praktiken inom hälsa, vård och omsorg

Digitalisering i praktiken inom hälsa, vård och omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Digitaliseringen inom hälsa, vård och omsorg pågår för fullt.

För att sprida kunskap och underlätta samverkan mellan olika vårdaktörer deltog ett 70-tal personer på konferens i veckan på Högskolan Väst.

– Omställningen till en mer digitaliserad vård är viktig för att klara framtidens utmaningar då färre personer ska vårda allt fler, konstaterade Erika Sandberg, digitaliseringsstrateg, Västra Götalandsregionen.

Den årliga konferensen ”Digitalisering i praktiken inom hälsa, vård och omsorg” samlar yrkesverksamma inom vård och omsorg, forskare och studenter för att dela med sig av kunskap och erfarenheter från olika satsningar. Utvecklingen går snabbt och det görs en mängd olika insatser som effektiviserar och förbättrar hälso- och sjukvård för både patienter och vårdpersonal.

– Digitala verktyg kan effektivisera och förbättra vården på många olika sätt. Vi kan erbjuda invånarna i Västra Götaland en mer tillgänglig och jämlik hälso- och sjukvård med högre kvalitet och större delaktighet, sade Erika Sandberg när hon presenterade VGR:s nya patientportal med flera e-tjänster.

Digitaliseringen förändrar också arbetssätt inom vård och omsorg – hela vägen från den patientnära vården till ledningsfunktioner.

Digitala verktyg kan göra vården mer tillgänglig och jämlik

Yrkesverksamma från vård och omsorg, forskare och studenter möttes för att lära och inspireras av goda exempel på hur digitala verktyg används i branschen.

– Vi behöver tänka på nya sätt och använda digitala lösningar när det går och fysiska möten när det behövs, sade Erika.

Emil Zingmark från socialförvaltningen inom Vänersborgs kommun berättade om ett digitaliserat beslutsstöd som underlättar uppföljning och analys av vårdinsatser.

– Det ger chefer bättre överblick över verksamheten och gör det möjligt att skapa effektivare och bättre arbetsupplägg, sade Emil Zingmark.

Goda exempel

Under konferensen presenterades en mängd olika exempel på hur digitala verktyg används idag eller som snart är i drift. Jonas Blank, verksamhetschef Paramedicin på NU-sjukvården, lyfte flera användningsområden.

– Vårdpersonal lägger mycket tid på dokumentation i olika system. Men numera använder våra fysioterapeuter en diktafon, taligenkänning och en robotautomationsprocess för att tala in det som ska dokumenteras från ett patientmöte, så förs det sedan in i journalen automatiskt. Detta sparar 200 timmar/månad för våra fysioterapeuter, berättade Jonas.

Under dagen lyftes också exempel från Skåne där 70 av cancerrehabiliteringen kan utföras digitalt och 30 procent sker genom fysiska patientmöten. Att AI och VR-teknik kan användas som hjälpmedel vid rehabilitering efter bland annat stroke. Att VGR planerar att samla all patientinformation som idag finns i olika system så att alla som behöver informationen har den tillgänglig i en ny portal. Bland mycket annat.

Reflektioner från några av deltagarna:

– Alla vårdenheter har samma utmaningar så det här är ett bra tillfälle att knyta kontakter med andra aktörer. Jag ser digitala verktyg som möjliggörare – att vi kan fördela resurser och jobba på ett annat sätt. Vi använder exempelvis en app för sårvård där brukaren kan få en första bedömning av såret och råd om hur såret ska skötas. Det har minskat sjuksköterskornas ”sårbesök” från 4-5 besök per vecka till 1 besök per vecka.

Johanna Norbäck, enhetschef sjuksköterskor, Trollhättans stad

– Konferensen är en trendspaning för alla som är nyfikna på vart vi är på väg. Digitala lösningar krävs om vi ska klara framtidens vård. Vi behöver ta reda på: Vad kan vi göra på nya sätt? Hur kan vi underlätta för patienterna och för personalen? Hur kan vi stötta personalen med kompetensutveckling på bra sätt?

Jonas Blank, verksamhetschef Paramedicin, NU-sjukvården

– Framtidens stora utmaningar inom vården kräver att vi förenar våra ansträngningar kring utformning och implementering av digitala lösningar. Denna konferens erbjuder en utmärkt arena för olika vårdaktörer att dela med sig av framgångsrika exempel och hämta inspiration från varandras initiativ. Det är även en viktig plattform för att skapa nya kontakter, som kan utgöra grunden för fortsatt samverkan i utvecklingen och tillämpningen av digitala lösningar och verktyg.

Christian Gadolin, verksamhetsledare Hälsoakademin Väst och forskare på Högskolan Väst

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>