Vänsterns höjning av patientavgifter slår hårt mot redan utsatta
Hem HÄLSA Vänsterns höjning av patientavgifter slår hårt mot redan utsatta

Vänsterns höjning av patientavgifter slår hårt mot redan utsatta

Publicerat av: Redaktionen

Den politiska ledningen i Västra Götalandsregionen föreslår en kraftig höjning av patientavgifterna i primärvården med syftet att fylla regionens kassa med 100 miljoner.

Ett förslag som slår både mot samhällets mest utsatta, omställningen av den nära vården och mot vårdcentralerna.

Centerpartiet och Liberalerna lägger därför fram ett eget förslag till nya patientavgifter.

På tisdag står regionstyrelsen inför ett avgörande där S, V och MPs förslag om justerade patientavgifter ligger på bordet.

-Vi kan inte ställa oss bakom förslag som med precision slår mot redan utsatta grupper i samhället och som dessutom riskerar omställningen till en nära vård. För oss är det fullständigt otänkbart att höja avgiften med 100 % för patienter som söker vård hos sin fasta läkare och på sin valda vårdcentral eller sin rehabenhet. Jag är ytterst förvånad över att ledningen kan lägga fram ett sådant här förslag, säger Pär Lundqvist, regionråd för Liberalerna.

-Primärvården är och ska vara den första linjens sjukvård. Det är platsen där patienter får träffa en läkare, får grundläggande hälso-och sjukvård samt får rådgivning om sin hälsa och sjukdom. Genom att höja patientavgifterna för vårdcentraler så drastiskt, enbart för att täcka budgetunderskott, riskerar vi att avskräcka människor från att söka vård i tid, fortsätter Pär Lundqvist.

Cecilia Andersson, Centerpartiets regionråd, menar att all forskning pekar på att patienter inom primärvården är som mest känsliga för avgiftshöjningar. Att avgifterna till digitala vårdtjänster inom primärvården höjs så kraftigt är kanske ännu mer problematiskt.

-För att invånarna i Västra Götaland ska få tillgång till mer vård på hemmaplan måste vården bli mer tillgänglig. Digitala kallelser, bokningssystem, chatbotar och virtuella vårdmöten är bara några exempel på moderna vårdformer som möjliggör att fler människor kan få hjälp dygnet runt utan att behöva ta ledigt eller resa långa avstånd till vården. Den som föredrar att boka en tid för en fysisk träff på sin vårdcentral bör naturligtvis ha möjlighet att göra det.

Centerpartiet och Liberalerna lägger nu fram ett eget förslag som gör andra prioriteringar men inom ramen för beslutad budget. Där är fokus att fortsätta driva på omställningen till nära vård, det vill säga se till att vården kommer närmare patienten.

-Omställningen handlar om att förflytta uppdrag, ansvar och resurser från sjukhusen till vårdcentralerna, utöka öppettiderna, utveckla olika typer av vårdmöten, säkra rätten till fast läkarkontakt samt värna invånarnas frihet att välja sin egen vårdcentral och rehabenhet, säger Pär Lundqvist

Vänsterns höjning av patientavgifter slår hårt mot redan utsatta

Pär Lundqvist och Cecila Andersson

-Vi uppmanar därför den politiska ledningen att ompröva förslagen till patientavgifter så att vi stärker tillgången till nära vård och rehabiliteringsinsatser för patienter. När invånarna söker sin egen vårdcentral och träffar sin fasta läkarkontakt ökar kontinuiteten och tryggheten i vården, vilket visat sig minska antalet korta enkla akutbesök, särskilt bland unga vuxna. Detta ger vårdcentraler och sjukhusen större möjlighet att fokusera sina resurser på de patienter som verkligen behöver dem, avslutar Cecilia Andersson.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>