Kognitiv beteendeterapi online hjälper fler
Hem NYHETERE-HÄLSA Kognitiv beteendeterapi online hjälper fler

Kognitiv beteendeterapi online hjälper fler

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler i Skåne får möjlighet till psykologisk behandling med kognitiv beteendeterapi via nätet (IKBT).

Behandlingen som erbjuds via 1177:s stöd- och behandlingsplattform används idag både inom psykiatrin och primärvården.

Kognitiv beteendeterapi online hjälper fler

Inom primärvården Skåne har erbjudandet om IKBT funnits sedan 2021.

På vårdcentralen Limhamn ser man positiva effekter både bland medarbetare och patienter.

– För oss som jobbar blir det mer varierande arbetsuppgifter och skapar flexibilitet. Våra patienter kan arbeta med sin IKBT när de vill och har tid. De uppskattar flexibiliteten och tillgängligheten som kommer med IKBT, säger Anna-Karin Arnstad, hälso- och sjukvårdskurator på Vårdcentralen Limhamn.

Positivt inställda

Enligt henne är de flesta positivt inställda till blandningen där teori, videoklipp och olika övningar ingår, och att vid behov kan det kompletteras med stöd via telefon eller med fysiska besök på mottagningen.

– Det är viktigt att patienten vill prova IKBT och inte känner sig övertalad. Det kräver ju att man känner sig okej med att jobba individuellt. Många patienter har beskrivit att de har fått en ökad medvetenhet och förståelse för sin problematik efter att de har genomfört programmet, säger Anna-Karin Arnstad.

Ökar både tillgänglighet och effektivitet

IKBT är som vanlig KBT fast i textform. Man får samma typ av övningar som vid fysiska besök men skillnaden är att de görs online. Återkoppling får man sedan via 1177.se där behandlaren följer upp utvecklingen varje vecka.

Pernilla Carlberg, psykolog på Vuxenpsykiatrimottagningen i Hässleholm, berättar att det hade varit omöjligt att erbjuda individuell psykologisk behandling till alla som nu får IKBT. Väntelistan hade blivit längre – vilket hade påverkat de invånare som mår sämst.

– IKBT är något som verkligen ökar tillgängligheten och effektiviteten. Vi kan erbjuda psykologisk behandling för betydligt fler personer än tidigare. Det ökar även jämlikheten då de patienter som annars skulle ha svårt att ta sig till en mottagning nu kan ta del av behandlingen, säger Pernilla Carlberg.

En av effekterna av behandlingen är att den ökar kunskapen och förståelsen kring det egna måendet. Genom att bättre förstå sina tankar, känslor och beteenden ges bättre möjligheter att hantera dessa på ett mer konstruktivt sätt.

– De allra flesta patienter tycker att det är enkelt och lättförståeligt, och vi som jobbar med det tycker också att det är lättarbetat. Via meddelanden kan vi pusha och peppa, men även följa upp mål och finjustera där det behövs. På det här sättet har vi möjlighet att fånga upp dem som behöver extra stöd eller börjar må sämre, säger Pernilla Carlberg.

IKBT i Region Skåne

Inom Region Skåne erbjuds behandlingsprogram för bland annat ångest, depression, oro, sömn, smärta, och adhd. I nuläget finns det 13 IKBT-program i Region Skåne och under våren kommer utbudet ökas ytterligare.

Förra året startades närmare 3300 IKBT-behandlingar i Region Skåne och hittills har, i år, fler än 700 program startats vilket är den högsta antalet, jämfört med motsvarande period tidigare år, sedan behandlingen började erbjudas.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>