Mer involvering av patienter och innovativ digitalisering prisas av Region Skåne
Hem NYHETERE-HÄLSA Mer involvering av patienter och innovativ digitalisering prisas av Region Skåne

Mer involvering av patienter och innovativ digitalisering prisas av Region Skåne

Publicerat av: Redaktionen

Årets vinnare av Diabasen är verksamhetsområde rehabilitering på Ängelholms sjukhus som gjort flera förändringar för att rehabiliteringen ska utgå från den enskilda patienten.

Vinsten består av ett konsthantverk i diabas och 120 000 kronor.

– Det är väldigt kul för alla medarbetare och chefer som lagt ned tid för att göra det bättre för patienterna. Jag är stolt nu, säger Maria Hellbom, verksamhetschef för verksamhetsområde rehabilitering på Ängelholms sjukhus, direkt efter prisutdelningen som skedde under hälso- och sjukvårdsnämndens möte i Kristianstad.

Bakom vinsten ligger utvecklingen av rehabilitering som skräddarsys utifrån hur individens hälsa kan förbättras på bästa möjliga sätt– det kan handla om smärtrehabilitering, rehabilitering av hjärnskador med mera. Något som ibland vara en utmaning då sjukvården främst är organiserad utifrån medicinska diagnoser.

Mer involvering av patienter och innovativ digitalisering prisas av Region SkåneGenom flera olika insatser verksamhetsområdet arbetat för att verkligen få till en bestående förändring. Det handlar om insatser som användandet av digitala rehabiliteringsplaner och skapandet av en helt digital mottagning – Cancerrehabilitering Skåne Online, som har byggts upp inom ramen för ett separat projekt. Cheferna har även gått Region Skånes utbildningar i förändringsledning.

Två hederspris delades ut

I samband med ceremonin delades också två hederspriser på 10 000 kronor vardera ut.

Ett av hedersprisen går till Skånes universitetssjukhus samarbete med Primärvården Skåne för deras arbete ”Omställning akuta vårdflöden”. Där man lyckats korta väntetiderna för framförallt patienter med kroniska sjukdomar genom ett utvecklat samarbete.

Det andra hederspriset går till BVC Näsby inom Primärvården Skåne och verksamhetsområde barn och ungdom inom Centralsjukhuset Kristianstad för deras arbete ”Snabbspår för spädbarn med prolongerad ikterus”. Som skapat ett standardiserat flöde för att undvika väntetider och onödiga åtgärder så att barn med gulsot ges ett tryggt omhändertagande.

Mer personcentrerad vård

Diabasen delades ut av hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anna Mannfalk (M).

– Antalet bidrag till årets Diabasen har varit väldigt många. Det visar med all önskvärd tydlighet att det pågår mängder av nytänkande och förbättringsarbeten i hela vår region. Årets vinnare är ett utmärkt exempel på ett personcentrerat tänkande, där man konsekvent sätter patientens behov och önskemål i centrum. Det ligger väl i linje med hur vi vill se hälso- och sjukvården utvecklas i Skåne, säger hon.

Katarina Jonasson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne, är tacksam för alla förbättringsarbeten av pristagarna.

– Det är glädjande att se så många fina exempel på verksamhetsnära förbättringsarbeten som utgår från patientens behov. Dagens vinnare visar på hur personcentrering, samarbete och digitaliseringens möjligheter kan användas för att utveckla en mer personcentrerad och tillgänglig hälso- och sjukvård, säger hon.

Juryns motivering

Så här lyder motiveringen till vinnaren verksamhetsområde Rehabilitering, Ängelholms sjukhus, med arbetet ”Personcentrerad rehabilitering – en process med många delar”

”En holistisk syn på individen i hela organisationen tränger nu undan diagnosernas begränsande stuprör. Remissbedömningar som tidigare utgått från tillgängliga åtgärder på respektive enhet ersätts nu av en övergripande samordnad personcentrerad rehabiliteringsprocess med rätt insatser vid rätt tillfälle där patientens behov styr det som ska ske. Patienten ses nu som medskapare och därmed en viktig resurs i det interdisciplinära omhändertagandet. Det gedigna förberedande arbetet för att genomföra denna förflyttning har även brutit ny mark med innovativ digitalisering. Uppföljning av både kvalitet och ledtid tillsammans med tillämpad systematik säkrar fortsatt utveckling och vidmakthållande av de fina resultaten.”

Det här är Diabasen

Utmärkelsen Diabasen belönar systematiskt förbättringsarbete utifrån patientfokus, vård av hög medicinsk kvalitet och effektivt användande av tilldelade medel. Priset består av ett konsthantverk i diabas och en prissumma på 120 000 kronor till den vinnande verksamheten. Två hederspris på 10 000 kronor vardera delas också ut.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>