Kvinnors hälsa i skymundan: Nu ställs klimakteriet i centrum på Allt för Hälsa
Hem HÄLSA Nu ställs klimakteriet i centrum på Allt för Hälsa

Nu ställs klimakteriet i centrum på Allt för Hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Klimakteriet och kvinnohälsa får inte den uppmärksamhet de borde få inom vården och samhället.

Under Allt för Hälsan, som arrangeras 8–10 november på Stockholmsmässan, samlas experter och föreläsare för att öka kunskapen och skapa förändring kring dessa frågor.

Trots att kvinnor utgör nästan hälften av Sveriges befolkning är kvinnohälsa, särskilt klimakteriet, en underprioriterad del av vården.

Klimakteriet är en komplex process som påverkar kvinnors hälsa och livskvalitet, men stödet och kunskapen kring detta ämne är ofta bristfällig. I RFSU:s rapport “Klimakteriekollen” svarar 63 procent av kvinnorna som upplever klimakteriebesvär att de först och främst vänder sig till sina vänner för stöd, i stället för till vården.

Belyser brister i vården

På Allt för Hälsan kommer Nina Sommerfeld, specialistläkare vid Noonakliniken, Sveriges första klimakteriemottagning, att hålla ett föredrag om hur vården brister i att identifiera och behandla klimakterierelaterade besvär.

– Många kvinnor har besvär som varken de själva eller deras läkare har identifierat som klimakterierelaterade. De bollas ofta runt i vården några varv innan de till slut träffar en intresserad och påläst gynekolog som kan hjälpa dem vidare. Det är inte en jämställd vård. Så ska det inte se ut 2024, säger Nina Sommerfeld.

Lyfter fram hjärnans roll
Kvinnors hälsa i skymundan: Nu ställs klimakteriet i centrum på Allt för Hälsa

Katarina Wilk

Vetenskapsjournalisten Katarina Wilk, som själv upplevt svåra klimakteriebesvär, kommer också att tala på mässan. Hennes feldiagnosticerade förklimakteriebesvär resulterade i boken ”På väg in i väggen eller bara i förklimakteriet”, som översatts till sju språk. Wilk, som även samarbetar med kliniken Femcare, ifrågasätter de vanligaste missuppfattningarna om klimakteriet och betonar vikten av att se klimakteriet som en neuroendokrin process som påverkar hjärnan, snarare än endast en reproduktiv övergång.

– Den vanligaste missuppfattningen om klimakteriet är att det drabbar kvinnor i 50-årsåldern och börjar när mensen upphör. Klimakteriet är en process med tre olika faser som kan pågå i 5–15 år, och det är förklimakteriet – förmenopausen – som är den mest turbulenta perioden. Det här är något vi måste prata mer om och öka kunskapen kring, säger Katarina Wilk.

Feldiagnosticering ger antidepressiv överförskrivning

Under 2023 hämtade 1,2 miljoner personer ut antidepressiva läkemedel, enligt statistik från SCB, och majoriteten av dem var kvinnor. Enligt Wilk leder feldiagnosticering av klimakteriebesvär till en överförskrivning av antidepressiva läkemedel till kvinnor i 40-års åldern.

– Internationell forskning har till exempel påvisat samband mellan sömnbesvär och östrogennivåerna i kroppen. Här ligger svensk forskning efter. Jag hoppas att Allt för Hälsan kan bli en plattform där vi kan förändra narrativet kring klimakteriet, säger Katarina Wilk.

Bland de övriga föredragen på Allt för Hälsan finns också Åsa Melin, känd från Klimakteriepodden, med ”Förbrukad, utmattad eller bara i förklimakteriet?”, och Ida B Olssons ”Jobba med, inte mot dig själv och din cykel”.

Allt för Hälsan arrangeras 8–10 november på Stockholmsmässan. Parallellt går även Sthlm Food & Wine, som besökarna har tillgång till på samma biljett. För mer information, besök www.alltforhalsan.se.

 

Stockholmsmässan är Nordens största mäss- och kongressanläggning med 70 000 kvm utställningsyta. Årligen arrangerar vi branschledande mässor samt nationella och internationella konferenser och event. Mäss- och kongressanläggningen är certifierade enligt ISO 20121 – hållbarhet vid evenemang.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>