Nytt toppmodernt sjukhus har öppnats i Stockholm
Hem HÄLSA Nytt toppmodernt sjukhus har öppnats i Stockholm

Nytt toppmodernt sjukhus har öppnats i Stockholm

Publicerat av: Redaktionen

Både tidsplan och budget höll när Ersta diakoni byggde ett nytt, toppmodernt sjukhus – mitt på Södermalm i Stockholm.

Med det nya sjukhuset fördubblas kapaciteten och möjligheten att möta nya vårdbehov.

Nu i augusti har dörrarna slagits upp för att ta emot de första patienterna.

Erstas nya sjukhus har entré på Folkungagatan 125, vilket innebär att sjukhuset nu får tre entréer.

– Ersta diakonis mål har alltid varit att hjälpa fler. Att vi, en över 170 år gammal idéburen aktör, fortsätter vara relevanta som en viktig del i Sveriges samhällsutveckling känns väldigt bra. Med det här toppmoderna, fina sjukhuset kan vi ta emot ännu fler patienter, säger Stefan Nilsson, direktor Ersta diakoni.

Ersta sjukhus bedriver specialistvård inom kirurgi och anestesi, medicin, palliativ vård för barn och vuxna, samt röntgen, rehabilitering och primärvård. Patienter tas emot från hela landet. Utöver det bedriver sjukhuset framstående forskning och utbildning och är en universitetssjukvårdsenhet.

– Att få välkomna fler patienter till ett helt nytt sjukhus känns fantastiskt. Utrymmet fördubblas och med det en rad möjligheter att kunna möta nya vårdbehov. I höst öppnar vi till exempel en helt ny geriatrisk klinik. Målet är att skapa sammanhållna vårdkedjor för de äldre och på sikt skapa ett nytt äldrecentrum i staden, säger sjukhuschef Sara Lindholm Larsson.

Investeringen på cirka 2 miljarder kronor i det nya sjukhuset är den största i Ersta diakonis historia. Sist ett sjukhus byggdes i Stockholm, finansierat med egna, privata medel, var Erstas sjukhus som invigdes 1907. Trots oförutsedda utmaningar i form av pandemi och Rysslands invasionskrig i Ukraina har det komplexa projektet både hållit budget – och tidsplan.

Nytt toppmodernt sjukhus har öppnats i Stockholm

– Det är en stor samarbetsinsats som gjort det möjligt. Vi på Ersta diakoni värnar vår värdegrund och jag har förstått att många som jobbat med projektet förenats i den visionen och gjort det där lilla extra för att vi skulle klara både budget och tidsplan. Den här investeringen tror vi kommer gynna Stockholm och Sveriges sjukvård i många, många år framöver, säger Stefan Nilsson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>