2023 anmäldes rekordmånga fall av den fästingburna sjukdomen TBE i Västra Götaland.*
Fästingar är aktiva så länge temperaturen är +5 grader eller högre och man kan man hitta fästingar redan i januari i södra och mellersta Sverige.
TBE kan få mycket allvarliga och långvariga konsekvenser som hjärntrötthet, talrubbningar, koncentrationssvårigheter, minnesstörningar och förlamning.
Det finns tyvärr ingen behandling mot sjukdomen så vaccination är det bästa sättet att undvika att drabbas.
– En vanlig missuppfattning är fästingarna vaknar först på sommaren, men fästingar är aktiva så snart temperaturen är över 4-5 plusgrader så det är bra att tidigt på våren passa på att vaccinera sig så att att man har ett fullgott skydd, säger Lars Lindstedt, medicinskt ansvarig läkare på Doktor24.
Läkarens tre tips inför TBE-vaccinationen:
- Det är aldrig försent! Även om du inte är fullt skyddad efter första sprutan så ger den ändå ett visst skydd.
- Den som missat en spruta efter att ha fått grundskyddet behöver oftast inte börja om från början utan kan bara fortsätta med nästa spruta.
- Glöm inte att även om du inte bor i ett riskområde för TBE så kanske du tillfälligt kommer att vistas i ett riskområde för semester eller liknande – då är det också viktigt att vara skyddad.
Nu öppnar Doktor24 en ny vaccinationsmottagning i Mariestad. Mottagningen slår upp dörrarna tisdag 19/3 och välkomnar sina första kunder kl 09:00.
Adress: Apoteket Oxen, Österlånggatan 12, Mariestad
För mer information, bild eller intervju med Lars Lindstedt på Doktor24 kontakta Hanna Brenden, på tel: +46 70 437 70 28, e-post: hanna.brenden@dokto24.se
Kort info om TBE (Folkhälsomyndigheten och 1177):
TBE, Tick Borne Encephalitis, är en virussjukdom som sprids genom bett från infekterade fästingar. Inkubationstiden är vanligen 1-2 veckor. De tidigare symtomen för TBE kan vara huvudvärk, muskelvärk, trötthet eller feber. Dessa symtom kan vara i upp till en vecka. Därefter får upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Har personen blivit drabbad av en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna uppträder dessa vanligtvis en vecka efter att de första symtomen avtagit. Symtomen för hjärn- eller hjärnhinneinflammation innefattar bland annat hög feber, svår huvudvärk, kräkningar, ljuskänslighet och ljudkänslighet samt koncentrationssvårigheter. Cirka 10 procent av de som drabbas av hjärn- eller hjärnhinneinflammation kan få olika symtom på förlamning.
*Folkhälsomyndigheten: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/tick-borne-encephalitis-tbe/