”Årets förvillare” spekulerar om sköldkörtelsjukdom
Hem NYHETERFORSKNING ”Årets förvillare” spekulerar nu om sköldkörtelsjukdom

”Årets förvillare” spekulerar nu om sköldkörtelsjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Sköldkörtelförbundet uppmärksammar att Föreningen Vetenskap och Folkbildning har utsett Expressen och Aftonbladet till ”Årets förvillare” för deras artiklar med en blandning av spekulationer och fakta om sjukdomar.

De får utmärkelsen för hälsoartiklar om särskilt sköldkörteln och i synnerhet hypotyreos där enskilda patienters fallhistorier ställs mot medicinska experters bedömningar.

– Vi tackar föreningen Vetenskap och Folkbildning för att de belyser vikten av kunskap om sköldkörteln.

Sköldkörtelförbundet reagerar ofta på kvällspressens förenklade bild av sjukdomen och ibland direkt felaktiga råd kring kost, livsstil och medicinering, säger Anna Bergkvist, ordförande Sköldkörtelförbundet.

Underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna i Sverige och kräver oftast livslång läkemedelsbehandling. Sjukdomen ger symtom som trötthet, nedstämdhet, minnesproblem och värk.

Trots medicinering är det många drabbade som inte mår bra. Vilken hjälp man får beror i dag på var i landet man bor eftersom kriterierna för diagnos och behandling skiljer sig åt mellan regioner. Sådan nationell samordning som är självklar inom andra jämförbara sjukdomar saknas inom sköldkörtelområdet.

”Årets förvillare” spekulerar om sköldkörtelsjukdom– Vi vill understryka att vi, precis som Vetenskap och Folkbildning i motiveringen, inte ifrågasätter enskilda patienters upplevelser. För att dra slutsatser om vad som ger effekt krävs mer forskning om sköldkörteln och ett nationellt kvalitetsregister för att veta hur patientgruppen de facto mår – inte fler spekulationer i kvällspressen, säger Katarina Nydahl, medicinskt sakkunnig på Sköldkörtelförbundet.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>