Bred uppslutning på Vitalis visar ökad kraftsamling i eHälsobranschen
Hem NYHETERE-HÄLSA Enorm utveckling i eHälsobranschen – där fyller Vitalis en väldigt viktig funktion

Enorm utveckling i eHälsobranschen – där fyller Vitalis en väldigt viktig funktion

Publicerat av: Redaktionen

Nordens ledande eHälsomöte, Vitalis, avslutades igår torsdag 25 maj.

Med närmare 250 utställare, 440 programpunkter, 589 talare och 5836 medverkande befäste Vitalis sin starka position.

“Det visar på ett fantastiskt engagemang och en rörelse i branschen som saknar motstycke”, säger Maria Sterner, affärsansvarig för Vitalis.

– Det sker en enorm utveckling i eHälsobranschen och det sker nu. Det gör Vitalis som mötesplats ännu viktigare, ingen kan förflytta frågorna själv utan det sker i samverkan. Där fyller Vitalis en väldigt viktig funktion, säger Maria Sterner.

– I år hade vi ett omfattande och angeläget program som inleddes redan under måndagen. Efter det följde tre fullspäckade dagar med föreläsningar, workshops och panelsamtal i upp till 15 parallella spår. Allt finns dessutom tillgängligt digitalt fram till årsskiftet.

Bland årets keynotes återfanns såväl socialminister Jakob Forssmed och sjukvårdsminister Acko Ankarberg som David Novillo Ortiz från WHO och AI-experten Tom Lawry från USA.

Vitalis rekordstora utställning vittnar om stora satsningar i eHälsobranschen och visar en intressant och inkluderande bredd bland utställarna – allt från startups med innovativa lösningar till tonsättande aktörer som AstraZeneca, Atea och Microsoft.

Globalt intresse för e-hälsa och ökat internationellt fokus på Vitalis

Vitalis samarrangerades i år med den internationella konferensen Medical Informatics Europe – MIE. Under Västra Götalandsregionens värdskap har båda konferenserna nu officiellt listats som möten inom ramen för Sveriges ordförandeskap i Europeiska Unionens råd 2023. Med detta har Vitalis internationella prägel blivit alltmer framträdande.

Bred uppslutning på Vitalis visar ökad kraftsamling i eHälsobranschen– MIE bidrar med drygt 500 internationella deltagare på Vitalis, som även de tar del av den innovation och samverkan som pågår här. Att konferenserna samarrangeras skapar ett internationellt och värdefullt nätverkande, säger Maria.

Utöver MIE arrangerades i år även Hjälpmedelsriksdagen parallellt med Vitalis. Ett nationellt möte som samlar branschen, politiken, myndigheter och intresseorganisationer för att synliggöra vikten av en välfungerande hjälpmedelsförsörjning.

På Vitalis 2023 delades även tre prestigefyllda priser ut:

HealthTech Award tilldelades i år Mabel AI, som med hjälp av en AI-baserad lösning möjliggör taligenkänning och realtidsöversättning av medicinsk information, vilket minimerar språkförbristningar och tillåter anslutning till patientjournaler med bara ett klick. Juryn motiverar: “Att överbrygga språkbarriärer på ett korrekt sätt mellan patient och vårdpersonal samtidigt som man värnar om integriteten är en nyckel för att säkerställa rätt och likvärdig vård.”

Virginia Zazo vann Vitalis Stipendium för att ha utvecklat ett digitalt verktyg för behovsbaserad kompetens världen över, som ämnas nyttja vårdpersonalens kompetens bättre och samtidigt öka tillgängligheten till vård. Juryns motivation låter: “Genom ett innovativt koncept för digital, distansoberoende och global kompetensförsörjning har man lyckats öka tillgängligheten till vård och attrahera kompetent arbetskraft från flera olika länder.”

Sveriges eHälsokommun gick till Kalmar kommun som med hjälp av digitalisering utvecklat en mer hållbar och tillgänglig verksamhet. Med individen i centrum har de gjort stor skillnad för kommunens alla invånare. Juryn motiverar bland annat: “En kommun som vågar testa och lära av misstag, men som bestämt sig för att vara bäst på att använda digitalisering för omställning till nära hälsa, vård och omsorg. En kommun som vet att ensam inte är stark, som fokuserar på att realisera nytta och som med kraft driver förflyttning till en mer hållbar och tillgänglig verksamhet.”

Så här tyckte några utställare om årets Vitalis:

Karin Grönroos, marknadsansvarig, Carasent

“Det finns inte så många självklara mötesplatser så för oss är Vitalis helt avgörande. Dels för att den är på hemmaplan och dels för att vi vet vilka besökare den drar till sig. Vitalis är så etablerat och alla känner till den – därför kommer alla hit! Man kan både skapa affärer och gå på viktiga konferensseminarier med jätteinspirerande föreläsare. Dessutom är det ju en plats där vi får synas! Det finns någonting för alla här.”

Mats Sedlacek, Healthcare Lead/Försäljningsdirektör Hälsa sjukvård, MICROSOFT

“Jag tycker att Vitalis är superroligt! Vi får komma ut och träffas och visa saker på riktigt, inte bara på en skärm. Vi får också interagera med andra partners och kunder och får möjlighet att göra saker mer konkret, både i montern men även tillsammans med andra utställare. På Vitalis får man en känsla av att vi kan förändra på riktigt. Vi ställer ut för att möta våra kunder och partners och för att visa hur vi kan stötta svensk hälsa och sjukvård.”

Och så här tyckte några besökare:

Anders Åkerlund, projektledare för verksamhet, system och digitalisering, Malmö Stad, deltog på Vitalis konferens

“Det har varit jättebra, väldigt många intressanta föreläsningar med stor bredd. Jag är här för att se vad som är på gång, det händer otroligt mycket inom digitaliseringen just nu och det är kul att se att det börjar hända grejer även inom vården. Kombinationen av den geografiska spridningen på besökarna och nya tekniska lösningar och digitaliseringar gör Vitalis till en jätteviktig mötesplats för utbyte av erfarenheter och för att få inspiration.”

MarieLouise Antonsson, systemspecialist, Region Skåne, deltog på utställningen

“Det har hänt väldigt mycket och det är bara positivt. Jag är glatt överraskad, det är ett smörgåsbord av kvalitativ kunskap från såväl utställare som föreläsarna. Jag är här för att knyta kontakter, utbyta erfarenhet och omvärldsbevaka. Det är intressant att höra hur långt andra regioner har kommit i de här bitarna och också att uppmärksamma att alla faktiskt har samma problem och hur vi brottas med dem. Vi ska ju samma mål med digitalisering och arbete med e-hälsa – här kan vi få inspiration av varandra.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>