Skydda patienterna – legitimera osteopater nu!
Hem NYHETER Skydda patienterna – legitimera osteopater nu!

Skydda patienterna – legitimera osteopater nu!

Publicerat av: Redaktionen

Från och med den 1 juli 2023 blev undersköterska en skyddad yrkestitel i Sverige.

Det innebär att endast den som har ett bevis från Socialstyrelsen får kalla sig undersköterska.

Detta beslut grundar sig i behovet av att säkerställa kompetens, hög kvalitet och patientsäkerhet inom vården. Det är ett rimligt och viktigt steg för att skydda patienterna.

Men hur kommer det sig att osteopater fortfarande saknar legitimation och skyddad yrkestitel i Sverige? Utan denna reglering kan vem som helst kalla sig osteopat, oavsett utbildning eller kompetens. Detta är ett allvarligt problem för patienterna, för osteopatkåren och för hela det svenska hälso- och sjukvårdssystemet.

Patienterna förtjänar trygghet.
Skydda patienterna – legitimera osteopater nu!

Emmelie Hansen, ordförande i Svenska Osteopatförbundet

Patientsäkerhet handlar om att vården som erbjuds ska vara säker och att ingen patient ska skadas av behandlingen. Osteopati, kiropraktik och naprapati är alla professioner som använder manuella tekniker för att förbättra kroppens funktion. Både kiropraktorer och naprapater har idag legitimation i Sverige, men osteopater saknar fortfarande denna status. Det är obegripligt att en profession som Socialstyrelsen själv anser vara grundad på vetenskap och beprövad erfarenhet inte omfattas av samma skydd och reglering.

Emmelie Hansen, ordförande i Svenska Osteopatförbundet, uttrycker det tydligt:

– Utan legitimation och skyddad yrkestitel kan vem som helst kalla sig osteopat i Sverige, utan krav på utbildningsnivå. Det är orimligt.

Osteopati – en vetenskapligt grundad profession.

I USA är osteopater (Doctor of Osteopathic Medicine, D.O.) jämställda med läkare (M.D.) och arbetar inom den traditionella medicinska vården. I Europa har osteopater en mer manuellt inriktad roll, men yrket vilar fortfarande på en gedigen vetenskaplig grund och klinisk erfarenhet. I flera europeiska länder, inklusive Storbritannien och Frankrike, samt i de nordiska länderna Danmark, Norge, Island och Finland, är osteopater legitimerade vårdgivare och en integrerad del av hälso- och sjukvårdssystemet. Osteopati är en patientcentrerad vårdsdisciplin som följer samma evidensbaserade arbetssätt som andra hälso- och sjukvårdsprofessioner.

Vilseledande och osäkerhet för patienterna.

Eftersom det inte finns någon skyddad yrkestitel kan personer utan adekvat utbildning kalla sig osteopat. Det gör det svårt för patienterna att veta vilken kompetens en osteopat faktiskt har. Svenska Osteopatförbundet får regelbundet samtal från patienter som blivit vilseledda av personer som påstår sig vara osteopater men saknar utbildning. Detta undergräver förtroendet för osteopati som profession och är en direkt risk för patientsäkerheten.

– Det här är problematiskt för våra medlemmar och vi rekommenderar alltid att patienter ska vända sig till osteopater som är medlemmar i Svenska Osteopatförbundet. Då kan patienten veta att osteopaten har adekvat utbildning och fortbildar sig varje år, säger Emmelie Hansen.

Dags för en förändring.

Vi har redan sett vikten av att skydda yrkestitlar i vården. Undersköterskor har nu en skyddad titel för att garantera kvalitet och trygghet för patienterna. Varför ska inte samma trygghet gälla för patienter som vänder sig till en osteopat?

Svenska Osteopatförbundet har i åratal arbetat för en legitimationsprocess och det är hög tid att regeringen agerar. Genom att legitimera osteopater kan vi försäkra oss om att alla patienter får säker och evidensbaserad vård.

Det är dags att Sverige tar patientsäkerheten på allvar och ger osteopater den legitimation de förtjänar!

 

 

Osteopati är en en manuell hälsoprofession baserad på naturvetenskapliga ämnen som anatomi, fysiologi, neurologi, biomekanik och patologi. Osteopater behandlar smärtor och besvär relaterade till rörelseapparaten.

Svenska Osteopatförbundet (SOF) arbetar för att säkerställa medlemmarnas professionella och politiska intressen. Förbundet, med nästan 400 medlemmar, vill etablera osteopati som en mer tillgänglig, distinkt vårddisciplin i Sverige. Vi arbetar ständigt för att utveckla vår profession för att främja god folkhälsa. Ett av våra huvudfokus är legitimation för osteopater. SOF är medlem i Osteopathy Europe, OE, som representerar 22 nationella osteopatförbund i Europa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>