Fyra vanliga missuppfattningar gällande knipträning – så här ligger det till egentligen
Hem HÄLSA 4 vanliga missuppfattningar gällande knipträning – så här ligger det till egentligen

4 vanliga missuppfattningar gällande knipträning – så här ligger det till egentligen

Publicerat av: Redaktionen

Att regelbunden fysisk träning är en förutsättning för en god kondition och hälsa vet de flesta, men många glömmer bort att träna bäckenbotten.

Att träna sin bäckenbotten är lika viktigt som att träna resten av kroppen och något som alla kvinnor bör inkludera i sin träningsrutin, oavsett ålder.

Det svenska intimlivsstilsföretaget INTIMINA slår hål på fyra vanliga missuppfattningar när det kommer till knipträning.

Din bäckenbotten består av muskler som sträcker sig som en hängmatta från pubisbenet till svansbenet och från ett sittben till det andra. När dessa muskler är starka minskar risken för bland annat urinläckage och framfall, men precis som alla andra muskler i kroppen behöver även bäckenmuskulaturen underhållas för att hålla sig stark.

“Det är för sent att börja knipträna”

Fyra vanliga missuppfattningar gällande knipträning – så här ligger det till egentligenDet är aldrig för sent att börja knipträna. Att stärka sin bäckenbotten är viktigt genom hela hela livet och minskar inte bara risken för urininkontinens och framfall, utan ökar också chansen till starkare orgamsmer och ett bättre sexliv. Knipövningar är extra viktiga att göra efter graviditet och förlossning (även vid kejsarsnitt). Tänk på att få din knipförmåga kontrollerad vid återbesöket hos din barnmorska innan du börjar använda knipkulor och be om att få knipförmågan kontrollerad vid framtida gynekologbesök.

“Det räcker med att knipa hårt”

Att aktivera bäckenbottenmusklerna bygger upp styrka, men i träningen är det är lika viktigt med aktiv avslappning. Om du missar att slappna av helt mellan knipen finns risk att du överanstränger bäckenbottenmuskulaturen, vilket kan orsaka bäckensmärta och obehag.

“Om jag inte känner skillnad direkt fungerar det inte”

Många kvinnor som börjar knipträna förväntar sig omedelbara resultat, men precis som med all träning kan det ta några veckor innan du får märkbara resultat. Det tar cirka 12 veckor av kontinuerlig träning för att känna en verklig förändring. Med KegelSmart kan du löpande följa din utveckling då den automatiskt känner av styrkan i din bäckenbotten vid varje träningstillfälle. Ge inte upp!

“Jag är för ung för knipträning”

Tvärtom – ju tidigare du börjar knipträna desto bättre! En stark bäckenbotten är bra även om du inte planerar att skaffa barn i närtid. Att knipa regelbundet förbättrar inte bara din intimhälsa, utan kan också hjälpa dig att nå starkare orgamser och att prestera bättre på gymmet.

Planerar du att bli gravid är det bra att bekanta sig med knipövningarna redan innan och sedan få in vanan med att knipa kontinuerligt under graviditeten. På detta sätt maximerar du möjligheterna till att snabbare hitta knipet efter en förlossning, och snabbare återfå din bäckenbottenstyrka.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>