Strokes ökande prevalens kräver jämlik rehabiliteringsvård i Sverige
Hem NYHETERIT-LÖSNING Strokes ökande prevalens kräver nu jämlik rehabiliteringsvård i Sverige

Strokes ökande prevalens kräver nu jämlik rehabiliteringsvård i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Rehabilitering är avgörande för att maximera återhämtning och förbättra livskvaliteten för personer som drabbats av stroke.

Trots det vittnas det om stora ojämlikheter i svensk rehabiliteringsvård.

Regeringen och myndigheter måste därför agera nu för att förbättra patienters och anhörigas livskvalitet, det menar Henrik Salamon, VD på Optima Rehab.
Strokes ökande prevalens kräver jämlik rehabiliteringsvård i Sverige

Henrik Salamon, VD på Optima Rehab

Stroke är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning hos vuxna och leder till personligt lidande och höga samhällskostnader. En av fyra personer i världen kommer att drabbas av en stroke under sin livstid, och med den ökande åldern i befolkningen samt minskningen av akut strokedödlighet kommer dessutom antalet strokeöverlevare att öka med nästan 30 procent fram till år 2047. Därför anses rehabilitering, som rapporterat av Världshälsoorganisationen, vara en av de viktigaste hälsostrategierna under 2000-talet.

Skillnader mellan regioner

I Sverige upplever dock personer som drabbats av stroke en ojämlikhet i tillgången till rehabiliteringsvård. Medan vissa regioner har tillgång till specialiserade team och anläggningar för eftervård, saknas dessa resurser i andra områden. Detta kan leda till att patienter i vissa delar av landet inte får den vård de behöver för att återhämta sig så effektivt som möjligt, och kan därmed påverka följdsjukdomar under resten av deras liv.

Denna ojämlikhet i vården är inget nytt, och tidigare har förslag framförts om att slå ihop dagens 21 regioner till 7–8 stycken för att minska ekonomiska samt administrativa kostnader. I Norge är sjukvården statlig, vilket gör det möjligt för en myndighet att remittera patienter till utlandet för behandling. I Sverige däremot, finns det 21 olika befogenheter som remitterar och tecknar avtal med olika leverantörer vilket leder till ojämlika behandlingssätt.

Konkreta lösningar för förbättrad tillgänglighet

En ökad satsning behövs därför från regering och myndigheter för att jämna ut tillgången till rehabiliteringsvård för personer som drabbats av stroke eller andra neurologiska sjukdomar i Sverige. Optima Rehab erbjuder två konkreta lösningar för att förbättra tillgängligheten till rehabilitering och eftervård för dessa patienter: utomlandsbehandling och behandling online. Genom högkvalitativ rehabilitering utomlands och Optima Online kan fler personer få adekvat rehabilitering, oavsett var de bor.

Optima Rehab är en del av lösningen för att råda bot på den bristande jämlikheten i svensk rehabiliteringsvård. Men det är inte tillräckligt. Det är dags för regeringen och myndigheterna att agera och göra rehabilitering till en prioriterad fråga för att säkerställa att alla patienter får tillgång till den vård de behöver. En jämlik rehabiliteringsvård är en grundpelare för ett rättvist samhälle, och det är hög tid att vi ser till att det blir verklighet i Sverige.

 

Henrik Salamon, VD på Optima Rehab

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>