Svenskar skeptiska till AI-diagnoser – men ser stor potential för att avlasta vårdpersonal
Hem AI Undersökning: Svenskar är skeptiska till AI-diagnoser

Undersökning: Svenskar är skeptiska till AI-diagnoser

Publicerat av: Redaktionen

En ny undersökning av Sopra Steria visar att svenskarna är väldigt positiva till att AI-teknik kan underlätta för vårdpersonal.

Däremot är de tveksamma till att låta AI ge diagnoser.

Endast sju procent känner sig mycket bekväma med att få en medicinsk diagnos från AI, medan 39 procent är helt obekväma med det.

Resultatet belyser även en stark önskan om reglering av AI inom vården för att garantera etik och integritet.

Svenskar skeptiska till AI-diagnoser – men ser stor potential för att avlasta vårdpersonalTechrapporten 2024 visar på ett nyanserat förhållningssätt till AI i vården. 39 procent ser förbättrad hälso- och sjukvård som en av de mest lovande potentialerna med AI-teknik. Trots att svenskarna ser fördelarna med att låta AI komplettera vårdpersonalens arbete finns det tveksamhet inför AI:s beslutsförmåga i patientvård. Majoriteten av de svarande anser att AI bör regleras för att garantera säkerheten inom hälso- och sjukvården.

– Det är tydligt att svenskarna både ser möjligheterna och riskerna med AI inom vården. Den utbredda skepsisen visar att vi behöver arbeta mer med transparens och reglering för att bygga förtroende. Samtidigt är det uppmuntrande att se AI:s potential som ett stöd för vårdpersonal. AI kan bli en värdefull resurs i en tid med hög arbetsbelastning inom vården, säger Camilla Björk, senior affärsutvecklare inom hälsa.

Medan en liten andel, två procent, har stort förtroende för AI-system i patientbeslut, tror 84 procent att tekniken kan bidra till att minska vårdpersonalens arbetsbörda. En betydande majoritet, 85 procent, ser dessutom behovet av reglering för att säkerställa att AI används på ett etiskt och ansvarsfullt sätt i vården.

Techrapporten 2024 innehåller fler insikter om hur AI kan forma framtidens sjukvård och finns tillgänglig för nedladdning här.

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 27 mars–2 april Totalt intervjuades 1051 personer i åldern 18–65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>