Tandhälsa kan påverka den mentala hälsan enligt ny studie
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Tandhälsa kan påverka den mentala hälsan enligt en ny studie

Tandhälsa kan påverka den mentala hälsan enligt en ny studie

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie publicerad i tidskriften Journal of Dental Research har visat att tandhälsan kan ha en betydande inverkan på den mentala hälsan.

Forskare från University of California, Los Angeles undersökte sambandet mellan tandproblem och depressiva symtom hos vuxna.

Studien involverade över 3 400 personer i åldrarna 50 år och äldre som hade fyllt i en enkät om sin tandhälsa och mentala hälsa. Forskarna fann att personer som rapporterade att de hade tandproblem, såsom tandvärk eller att de hade förlorat en tand, hade högre sannolikhet att också rapportera depressiva symtom.

Resultaten visade också att personer som hade färre tänder hade högre sannolikhet att rapportera depressiva symtom än personer med fler tänder. Dessutom hade personer som rapporterade att de hade svårt att tugga mat på grund av tandproblem också högre sannolikhet att rapportera depressiva symtom.

Tandhälsa kan påverka den mentala hälsan enligt ny studieForskningsresultaten är viktiga då de betonar vikten av tandhälsa för den mentala hälsan. ”Dessa resultat tyder på att det kan finnas en koppling mellan tandhälsa och mentala hälsoproblem, särskilt depression, och att det är viktigt att uppmärksamma och behandla tandproblem för att hjälpa till att förbättra den mentala hälsan.”, kommenterar David Grönte, överläkare i psykiatri från Linköping.

Studien ger också en påminnelse om vikten av att regelbundet besöka tandläkaren för att förebygga tandproblem och därigenom minska risken för mentala hälsoproblem.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>