Neogap och Simsen Diagnostics inleder samarbete för cancerdiagnostik
Hem NYHETERCANCERVÅRD Neogap och Simsen Diagnostics inleder nu samarbete för cancerdiagnostik

Neogap och Simsen Diagnostics inleder nu samarbete för cancerdiagnostik

Publicerat av: Redaktionen

Bioteknikbolaget Neogap och cancerdiagnostikbolaget Simsen Diagnostics har inlett ett samarbete inriktat på att förbättra individanpassad cancerdiagnostik genom att undersöka cirkulerande tumör-DNA i blodet hos patienter som deltar i Neogaps kliniska fas I/II-studie.

Målet är att utveckla mer precisa och effektiva diagnosverktyg för cancer.

Neogap Therapeutics har tidigare meddelat att bolaget planerar att påbörja en klinisk fas I/II-studie av sin individanpassade cellterapi för behandling av patienter med spridd tjock- och ändtarmscancer.

Neogaps cellterapi pTTL (personalised Trained Tumour Lymphocytes) är en immunterapi som behandlar solida tumörer genom att träna immunförsvaret att känna igen och angripa cancern med hjälp av specifika förändrade proteiner, så kallade neoantigener.

Neogap har gett Simsen Diagnostics i uppdrag att mäta nivån av cirkulerande tumör-DNA (ctDNA) i blod hos patienter som deltar i Neogaps kommande immunterapistudie. Mätningar av ctDNA hos patienten kommer att göras vid ett antal tillfällen under behandlingens gång. Genom att jämföra tumörcellernas utveckling och överlevnad över tid kan man utvärdera effekten av cellterapibehandlingen. Analys av data kommer att utföras med hjälp av Neogaps egenutvecklade programvara PIOR.

Samarbetet öppnar upp möjligheter för att utveckla innovativa lösningar för klinisk diagnostik genom att dra nytta av varandras expertis och teknologier. Neogaps utveckling av en specifik PIOR-modul för ctDNA-analys är av intresse för Simsen Diagnostics, som på sikt planerar att erbjuda tjänster för klinisk diagnostik.

Neogap och Simsen Diagnostics inleder samarbete för cancerdiagnostik

”Vår teknologi PIOR är ett säkert och reglerat system för bioinformatisk analys av sekvenseringsdata som också är användarvänligt. Detta ger fördelen att hanteringen av patientdata kan utföras på ett tryggt sätt samtidigt som teknologin har potential inom flertalet framtida applikationer inom diagnostik och precisionsmedicin. Samarbetet med Simsen är ett viktigt steg i utvidgningen av PIOR-teknologin mot framtida kommersialisering och utlicensiering av PIOR, vilket är mycket spännande för oss”, säger Samuel Svensson, vd för Neogap Therapeutics.

”Vi är entusiastiska över samarbetet med Neogap Therapeutics, vilket ger oss möjlighet att tillhandahålla vår teknologi för ctDNA-analys till en betydande aktör inom utvecklingen av individanpassad immunterapi mot cancer. Samarbetet ger oss också chansen att vidareutveckla vår teknologi. Genom att använda ett kvalitetssäkrat system för dataanalys kan vi effektivisera våra analyser och hantera mer data på kortare tid. Detta samarbete accelererar våra möjligheter att bli ett bolag som kan erbjuda klinisk diagnostik. Vi är övertygade om att samarbetet kommer att ha en positiv inverkan på vår förmåga att erbjuda innovativa lösningar”, säger Gustav Johansson, vd för Simsen Diagnostics.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>