Skellefteå lasaretts första forskare
Hem NYHETERFORSKNING Kurt Boman – Skellefteå lasaretts första forskare

Kurt Boman – Skellefteå lasaretts första forskare

Publicerat av: Redaktionen

När Kurt Boman började i Skellefteå 1974 bedrevs ingen forskning där.

Han blev den första på lasarettet att skriva en avhandling och var senare med och grundade det som idag heter Stiftelsen för medicinsk forskning.

I april avgick han efter 39 år som ordförande.

Kurt är en av tre grundare av forskningsstiftelsen på Skellefteå lasarett.

– Forskning på ett litet sjukhus har väldigt svårt att få stöd av de stora finansierarna. Där är stiftelsens stora roll att vara en hjälp i starten.

Kapitalet som finns i stiftelsen kommer från gåvor och testamenten.

– Det har varit ett fantastiskt stöd från Skellefteborna.

Vid forskningsverksamheten i Skellefteå är idag ett tiotal personer aktiva och genom åren har det bland annat gjorts uppemot 350 publikationer totalt och 275 för Kurt Bomans del. I april avgick Kurt som ordförande efter 39 år men har inga tankar på att sluta med forskning.

Norsjöprojektet

Efter en folkhälsorapport som visade på att risken för att drabbas av hjärtinfarkt var störst i Norsjö kommun så blev Kurt delaktig i Världshälsoorganisationens projekt MONICA där Norsjö skulle bli provytan.

– Efter projektet såg vi en drastisk förändring i riskfaktorer som kolesterol, blodtryck och minskad rökning. Det har räddat väldigt många.

Hedersledamot

I slutet av 2022 stod det klart att Kurt Boman blivit utnämnd till hedersledamot i Svenska kardiologföreningen. En titel bara några få i den norra landsdelen har. Clas Held, redaktör på tidningen Svensk kardiologi, beskriver Kurt Boman med orden ”Full av energi och goda idéer och ett föredöme för svensk kardiologi”.

Svenska kardiologföreningens, SvKF, ändamål är att främja den svenska kardiologins utveckling.

– Jag jobbade åt föreningen på 90-talet och satt i styrelsen under ett par år, likaså för Socialstyrelsen och SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Det var en fantastisk tid att få vara företrädare för hjärtsjukvård. Jag lärde känna människor i ett nätverk av kardiologer i hela Sverige och i Europa, berättar Kurt Boman.

Skellefteå lasaretts första forskare

Kurt Boman

Idag jobbar Kurt Boman som professor emeritus och forskar i Skellefteå på ungefär 30 procent.

– Jag håller på med Skelleftesjukan och andra projekt. Det är nyfikenheten och naturvetenskapen som driver mig. Det är fantastiskt roligt att jobba. Jag skriver och publicerar i olika sammanhang och jag är fortfarande handledare, berättar Kurt Boman.

Forskningsenheten i Skellefteå

Forskningsenheten i Skellefteå fokuserar huvudsakligen på kroppens förmåga att lösa upp eller bilda blodproppar.

Inom sjukhuset och primärvården i Skellefteå pågår ett flertal projekt inom medicinsk forskning och omvårdnadsforskning. Verksamheten har successivt utvidgats till att omfatta allt fler områden och med fler forskare engagerade i olika projekt.

Här undersöks också tillstånden hos patienter som drabbats av hjärtinfarkt och slaganfall. Enheten utför kliniska läkemedelsprövningar hos patienter med hjärtsvikt, hjärtinfarkt, stroke, förmaksflimmer, aortastenos, diabetes, stroke, förhöjda blodfetter samt dialysbehandling vid hjärtsvikt.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>