Nytt EU-godkännande: Empagliflozin (Jardiance) nu godkänt för behandling av vuxna med kronisk njursjukdom (CKD)
Hem MEDICINTEKNIK Empagliflozin nu godkänt för behandling av vuxna med kronisk njursjukdom (CKD)

Empagliflozin nu godkänt för behandling av vuxna med kronisk njursjukdom (CKD)

Publicerat av: Redaktionen

Kronisk njursjukdom påverkar 850 miljoner människor över hela världen, varav 47 miljoner i Europa och cirka en miljon i Sverige.

Sjukdomstillståndet fördubblar risken för att en person läggs in på sjukhus och är en ledande dödsorsak.

Empagliflozin är den första SGLT2-hämmaren som visat en statistiskt signifikant minskning av antalet sjukhusvistelser oavsett orsak hos personer med kronisk njursjukdom jämfört med placebo.

Godkännandet för kronisk njursjukdom kompletterar de redan befintliga indikationerna för empagliflozin vid typ 2-diabetes och hjärtsvikt.

Godkännandet från EU-kommissionen som meddelades nyligen, baseras på resultatet från EMPA-KIDNEY-studien och utvidgar den befintliga indikationen för empagliflozin till att även omfatta behandling av vuxna med kronisk njursjukdom (CKD).

I EMPA-KIDNEY-studien inkluderades 6 609 personer med kronisk njursjukdom med och utan diabetes samt med och utan albuminuri (proteiner i urinen) över ett brett spektrum av njurfunktion (eGFR 20–90 ml/min/1,73 m2), vilket gör EMPA-KIDNEY till den hittills största och bredaste specifika studien med SGLT2-hämmare vid kronisk njursjukdom. Empagliflozin visade en signifikant njur- och kardiovaskulär fördel hos vuxna med kronisk njursjukdom genom att minska den relativa risken för försämring av njursjukdom eller kardiovaskulär död med 28 procent jämfört med placebo. (5, 6) Säkerhetsprofilen var överlag likvärdig med tidigare visad riskprofil för empagliflozin.

– Godkännandet av empagliflozin som behandling vid kronisk njursjukdom, oavsett om samtidig diabetes och/ eller albuminuri föreligger, ger ett välkommet behandlingsalternativ för denna viktiga patientgrupp där RAS-blockerande läkemedel och SGLT-2 hämmare är basbehandling, säger Maria Eriksson Svensson, professor och överläkare i njurmedicin vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Nytt EU-godkännande: Empagliflozin (Jardiance) nu godkänt för behandling av vuxna med kronisk njursjukdom (CKD)Godkännandet har potential att höja vårdstandarden för mer än 47 miljoner människor i Europa som lever med kronisk njursjukdom och kan komma att bidra till en minskad börda på hälso- och sjukvårdssystemen genom att minska risken för sjukhusinläggning oavsett orsak för personer med kronisk njursjukdom. Behandling med empagliflozin vid njursjukdom, typ 2-diabetes och hjärtsvikt kan bidra till att hantera riskerna vid renala och kardiometabola sjukdomar som ofta är sammankopplade och som påverkar drygt en miljard människor över hela världen.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>