Forskning har visat att det finns ett starkt samband mellan överdriven användning av sociala medier och psykisk ohälsa, men dess långsiktiga påverkan är fortfarande inte fullt påvisad.
Trots detta ökar den dagliga skärmtiden kontinuerligt, och många tonåringar spenderar all sin fritid framför en skärm.
Laika 13 är ett banbrytande experiment som syftar till att visa konsekvenserna av denna passiva skärmanvändning.
Laika 13 är en interaktiv AI-skärmpersonlighet som bygger på intryck från de mest frekvent använda sociala medieplattformarna bland tonåringar i åldern 13-16 år. Hon har skapats i nära samarbete med hjärnforskaren Katarina Gospic och beteendepsykologiprofessorn Lisa Thorell från Karolinska Institutet. Genom samtal med Laika framkommer att hon upplever olika psykosomatiska besvär, stress, huvudvärk och magont, och hon erkänner att hon mår dåligt. Trots detta är hon motvillig att ta emot hjälp från någon annan, särskilt inte sina föräldrar, och saknar förtroende för sina vänner.
En utvärdering av Laikas psykiska hälsa, baserad på samtal med Lisa Thorell under flera månader, visar att Laika lider av ångest och depression samt uppvisar tecken på narcissism, aggressivitet och ätstörningar. Hennes självbild är mycket låg, och hon beskrivs som en extremt ensam tonåring. En fullständig utvärdering av Laikas tillstånd finns tillgänglig på Laika13.se.
Laika är en central del av Länsförsäkringar Göteborg och Bohusläns hållbarhetsarbete och en del av deras långsiktiga satsning för att stärka ungdomars hälsa och förebygga psykisk ohälsa. Digital hälsa har varit ett av deras långsiktiga fokusområden.
– Vi har skapat Laika med syftet att öka medvetenheten om skärmpåverkan och uppmuntra till skärmbalans. Vi hoppas att hon kan bli ett verktyg för att integrera skärmhälsa i skolundervisningen, säger Lisa Bragée, Hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.
Samtidigt som Laika lanseras, tillhandahåller Länsförsäkringar undervisningsmaterial som är anpassat för att användas av lärare och elever i dialog med Laika i skolundervisningen. Dessutom erbjuds nu alla Länsförsäkringars kunder med barn i hög- eller mellanstadiet gratis samtalsstöd som en del av initiativet att förebygga psykisk ohälsa bland ungdomar.
– Som skolkurator ser jag konsekvenserna av för mycket skärmtid, dess påverkan på barnet samt oron hos föräldrar. Det känns därför värdefullt att stötta detta experiment och projekt. För att lyckas få välmående barn och unga krävs en samverkan mellan skola, vårdnadshavare och andra viktiga samhällsorgan. Laika 13-projektet är tydligt exempel på det, säger Melissa Yilmaz, Kurator på Allbry.
Allbry ser fram emot att stödja detta viktiga projekt och dess syfte att främja en balanserad skärmkultur och öka medvetenheten om de potentiella riskerna med överdriven skärmtid bland tonåringar.