Fem svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom precisionshälsa
Hem AI Fem svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom precisionshälsa

Fem svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom precisionshälsa

Publicerat av: Redaktionen

EIT Health Scandinavia och EIT Health France, en del av EU-organet European Institute of Innovation and Technology (EIT), presenterar i samarbete med Vinnova fem startups inom precisionshälsolösningar som valts ut för att delta i den svensk-franska acceleratorn 2.0.

De fem företagen kommer att få skräddarsytt stöd under 12 månader av EIT Health-experter och det franska partnernätverket, tillgång till det franska ekosystemet samt möjlighet att utveckla nya samarbeten och påskynda implementeringen av sina lösningar på den franska marknaden.

Fem svenska start-ups utvalda för att accelerera på den franska marknaden inom precisionshälsa

Lanseringen av acceleratorn äger rum på Vinnova i Stockholm den 16 november med pitchar från de utvalda företagen och fortsätter sedan i Paris på Station F Incubator, världens största start-up campus, under AI for Health den 22 november.

Företagen arbetar med lösningar inom följande områden: en app för mentalvård, epigenetisk screening, diagnostik för lungcancer, hjärtövervakningssystem samt utbildning för hälsa och välbefinnande.

– Vi utvecklar nästa generations hjärtövervakningssystem. Med hjälp av ny hård- och mjukvara har vi kunnat förkorta väntetiderna för patienter och minska arbetsbelastningen för läkare i Sverige. Vi hoppas kunna få en bättre förståelse för det franska sjukvårdssystemet och få ersättningsstrukturerna på plats genom acceleratorn, säger Erik Rask, grundare och VD för MedBeat.

– Vi är en medicinteknisk leverantör med en banbrytande forskningsbaserad AI-metod som producerar oberoende utvärderingar av psykisk hälsa. Vi ser fram emot att etablera nya affärsrelationer med nyckelaktörer på den franska marknaden med hög digital mognad och öppenhet för innovation, säger Katarina Kjell, chefspsykolog Ablemind.

Under lanseringsmötet i Stockholm den 16 november kommer de fem företagen att introduceras till det svenska och franska ekosystemet för life science och hälsa, och få möjlighet att pitcha sina lösning för den franska Health Innovation Agency och PariSanté Campus där fem stora offentliga aktörer inom vetenskaplig forskning och innovation inom digital hälsa är baserade.

Företagen kommer att ställa ut och nätverka i Paris på världens största startup-campus, Station F, och delta i AI for Health. De kommer också att delta i ett rundabordssamtal om harmonisering och utvärdering av digitala medicintekniska produkter tillsammans med franska partner,s såsom Digital Medical Hub, Strammer, Voisin Consulting, In Extenso och Angels Santé.

Idag läggs samhällets resurser främst på diagnos och behandling, och mycket lite på främjande och förebyggande åtgärder. Det finns stora möjligheter att spara pengar och ge fler människor ett längre hälsosammare liv om vi tänker annorlunda. En tidigare och mer korrekt diagnos möjliggör effektivare behandling, vilket är av stort värde för såväl individen som för samhällsekonomin.

Sverige som land investerar tre procent av BNP i forskning och innovation. Med stöd av våra unika nationella register, hälsodata och en robust forskningsinfrastruktur har Sverige en bevisad förmåga att omvandla tvärvetenskaplig forskning till produkter och generera kommersiell tillväxt. 99 % av alla recept i Sverige är digitala och Sverige är det mest innovativa landet i EU och har gått om USA som världens näst mest innovativa ekonomi 2023.

– Sverige och världen står inför viktiga och komplexa hälsoutmaningar. Samtidigt skapar ny teknik och digitalisering stora möjligheter till förbättrad hälsa och välbefinnande. Med detta initiativ vill vi stimulera dessa utvalda startups att engagera sig i franska innovationssamarbeten som möjliggör förebyggande, precisa och jämlika initiativ som gör det möjligt för fler människor att leva ett hälsosamt liv, säger Laurent Saunier, chef för Precision Health, Vinnova.

Sweden and the world are facing important and complex health challenges. At the same time, new technology and digitalisation create great opportunities for increased health and well-being. With this investment, we want to mobilize for innovation that enables more people to live a life in health and enable preventive, accurate and equal efforts, says Darja Isaksson, director general of Vinnova.

Frankrike har en av de mest dynamiska hälsosektorerna i Europa och många möjligheter öppnar sig för samarbete med den franska regeringen för att skapa effektivitet i hälso- och sjukvårdssystemet, särskilt inom precisionshälsa. Den franska hälso- och sjukvårdssektorn omsätter 90 miljarder euro, varav 35 % kommer från export med nästan 455 000 arbetstillfällen. Frankrike har över 3 100 life science-företag i alla storlekar, allt från start-ups till multinationella företag. I den franska regeringens strategi ”Healthcare Innovation 2030” är 7,5 miljarder euro tillgängliga för att främja innovativa investeringar i hälso- och sjukvård.

-Jag är mycket glad över att kunna bidra med resurser från EIT Health France’s nätverk till de fem innovativa svenska företagen och utveckla deras kontakter och underlätta accelerationen i Frankrike, säger Marc Julien, Managing Director, EIT Health France och Senior Director EIT Health Accelerator.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>