Försöket med läkemedelsrobotar för att öka självständigheten hos personer som behöver hjälp att ta sina läkemedel, samtidigt som det frigör tid för hemtjänstpersonalen, har slagit väl ut.
Användandet av robotar permanentas och idag har Socialnämnden beslutat att satsa på tio till.
Läkemedelsrobotar är en välfärdsteknik som hjälper personer med kognitiv svikt eller andra funktionsnedsättningar att ta sina läkemedel. Socialtjänsten införde robotar i verksamheten på försök 2018 och resultatet var mycket lyckat.
-Att digitalisera vården där vi kan är helt rätt väg att gå. Genom att utöka satsningen på läkemedelsrobotar ökar vi både individens frihet samtidigt som vi sparar både arbetstid och pengar, säger Sven-Gösta Pettersson, Socialnämndens ordförande.
Vid en utökning med tio läkemedelsrobotar blir den totala besparingen i arbetstid för hemtjänsten blir cirka 200 timmar i månaden, det motsvarar drygt 1,2 årsarbetare.
-Med den brist på arbetskraft som råder idag behöver vi använda oss av tekniska lösningar för att frigöra personalens arbetstid där det är möjligt. Det här är ett viktigt steg i den omställningen vi behöver göra, säger Eva Börjesson Öman, socialchef, Piteå kommun.
Bokslut 2022
Årsredovisningen för Socialnämnden är klar och resultatet blev ett underskott på -32,8 miljoner kronor för 2022.
-Det var tyvärr ett resultat vi förväntade oss eftersom kostnaderna för sommarens bemanning förra året blev 13 miljoner kronor dyrare än normalt. Dessutom ser vi stora kostnadsökningar på bland annat drivmedel och sjukvårdsmaterial, säger Eva Börjesson Öman.
Under sammanträdet presenterade avdelningscheferna sina tertialrapporter och nämnden fastställde internkontrollplanen för 2023.