Nya rön om stamceller och utveckling av cancer
Hem NYHETERFORSKNING Forskning: Nya rön om stamceller och utveckling av cancer

Forskning: Nya rön om stamceller och utveckling av cancer

Publicerat av: Redaktionen

Forskare vid Umeå universitet har tillsammans med forskare i bland annat Spanien, USA och Italien gjort nya upptäckter kring hur stamceller utvecklas och övergår i specialiserade celler.

Studien kan ge ökad förståelse kring hur celler delas och växter till okontrollerat så att cancer utvecklas.

– Upptäckten öppnar ett nytt spår för framtida forskning om att utveckla nya och effektivare behandlingar av vissa cancerformer, säger Francesca Aguilo, docent vid Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet och ledare av studien.

Alla celler i kroppen uppstår från ett enda befruktat ägg. Från detta enda ursprung utvecklas olika specialiserade celler med vitt skilda uppgifter genom en process som kallas cellulär differentiering. Även om alla celler delar samma ursprung och delar samma genetiska information, använder specialiserade celler informationen på olika sätt för att utföra olika funktioner. Den processen regleras av genetiska och epigenetiska mekanismer.

I den aktuella studien har forskare studerat embryonala stamceller från möss för att förstå hur cellerna övergår från ett mångsidigt tillstånd till att bli specialiserade celler. En nyckelspelare i denna process är proteinet LSD1. Det överuttrycks i många cancerformer och är därför ett viktigt mål inom forskning om cancerbehandling. Flera kliniska prövningar testar att hämma LSD1-proteinets förmåga att modifiera genuttryck.

Nya rön om stamceller och utveckling av cancer

Sandhya Malla och Kanchan Kumari i Aguilo labb, Umeå universitet

Studien visar dock att LSD1 inte bara påverkar genuttryck på det sätt som tidigare antagits genom att ändra histoner, det vill säga proteiner som kromosomernas långa DNA-spiraler är uppsnurrade kring, utan LSD1 fungerar också som en stödstruktur för andra proteiner som styr DNA-metylering. Forskarna kunde se att även när LSD1:s enzymatiska funktion hämmades, kunde dess stödförmåga fortfarande upprätthålla DNA-metyleringsmönster som är nödvändiga för celldifferentiering och spridning. Onormal DNA-metylering är starkt förknippad med cancer.

Resultaten tyder på att, för att cancerbehandlingar ska bli effektiva, kanske det inte räcker med att bara inrikta sig på att blockera LSD1:s enzymatiska aktivitet. Behandlingar kan också behöva inrikta sig på att även angripa LSD1:s stödjande roll.

– Än så länge är detta grundforskning så det är långt kvar och för tidigt att göra några utfästelser om nya behandlingar, men det kan vara ett viktigt steg för fortsatt cancerforskning, säger Francesca Aguilo.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications. Studien som är ett samarbete mellan forskare i flera länder har letts från Umeå universitet och finansierats av Vetenskapsrådet, Cancerfonden, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse samt Kempestiftelserna.

 

 

Umeå universitet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med omkring 37 900 studenter och drygt 4 560 medarbetare. Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>