Bland de 100 mest lovande projekten som listats i år av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, återfinns flera av GU Ventures företag, såsom LazeraH, Navari Surgical och Videm och några fler från Göteborgs universitet.
Företaget LazeraH med forskaren Leif Holmlid i spetsen har uppmärksammats på IVAs 100-lista 2023 på temat Teknik i mänsklighetens tjänst, en lista med projekt som genom urval bedömts ha stor potential att skapa nytta, genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan.
IVA skriver att LazeraHs energiutvinningsmetod är den mest hållbara som finns, helt jämförbar med sol, vind och vatten.
På årets 100-lista, som är den femte i ordningen, lyfter IVA särskilt fram forskningsprojekt inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap. LazeraHs teknologi, som är baserad på 30 års forskning av professor Leif Holmlid vid Göteborgs universitet, handlar om att skapa ultratätt väte och skapa kärnprocesser som genererar stora mängder energi.
LazeraHs team utför kontinuerligt tester med reaktorn och har bl.a. dokumenterat att om man tillför 6 watt kan man frigöra 6 000 watt energi, dvs en tusenfaldig ökning!
- ”Detta skulle kunna leda till en energirevolution i världen som inte bara skapar billigare och mer tillgänglig energi men också bidrar till en miljövänlig omställning”, säger Håvard Lillebo, styrelseledamot i LazeraH AB.
- ”De försök och resultat som LazeraH hittills har påvisat är enormt lovande och om man kan skala upp dessa processer och på ett effektivt sätt ta hand om den enorma mängd energi, som frigörs, är möjligheterna enorma”, säger Tore Sveälv, affärsutvecklare GU Ventures och styrelseledamot i LazeraH.
- “Med den teknologi som LazeraH har utvecklat kan i stort sett alla fossila bränslen vara ersatta inom 20 år”, säger Leif Holmlid, Professor emeritus, Göteborgs universitet.
Vidare skriver IVA på sin hemsida följande:
Världen behöver energi nu. LazeraH AB och Leif Holmlid har utvecklat en metod kallad annihilering för energigenerering. Den är 100 ggr effektivare än fusion och fungerar i dag, inte “kanske om trettio år”.
Metoden använder väte från vatten som kärnbränsle i små reaktorer. Processen i reaktorerna ger inte någon skadlig strålning och inte heller några restprodukter, utan vätekärnorna omvandlas fullständigt till energi. En kubikmeter vatten räcker för Sveriges årliga energibehov.