ANYO Labs revolutionerar läkemedelsutveckling med ny AI-teknik
Hem AI ANYO Labs revolutionerar läkemedelsutveckling med en ny AI-teknik

ANYO Labs revolutionerar läkemedelsutveckling med en ny AI-teknik

Publicerat av: Redaktionen

Chalmers Ventures välkomnar ANYO Labs, ett innovativt startup som erbjuder ett AI-verktyg för att snabba upp läkemedelsutvecklingsprocessen från år till månader, till sin portfölj.

– Vi ser stora ekonomiska möjligheter i ANYO Labs teknologi, asäger Sara Wallin, VD, Chalmers Ventures.

ANYO Labs räknar med att deras AI-verktyg kan minska tiden det tar att utveckla och lansera läkemedel med flera år.

Detta kan bidra till att demokratisera läkemedelsproduktionen eftersom mindre företag nu kan skapa unika läkemedel som annars inte skulle vara möjliga på grund av höga kostnader och risker i tidiga faser av läkemedelsupptäckten.

Enligt Marek Szczygiel, en av grundarna till ANYO Labs och tidigare klinisk läkare, är det svårt att hitta rätt kandidater för att testa vidare med de nuvarande lösningarna på marknaden och i slutet över 95 procent av alla kandidater blir inte godkända läkemedel. ANYO Labs algoritmer ökar dock precisionen betydligt och möjliggör upptäckt av nya molekyler för att hitta banbrytande läkemedel på ett sätt som är tusentals gånger snabbare än traditionella metoder. Hittills har ANYO Labs inte funnit snabbare AI-metoder på marknaden heller, varför åtgärder vidtogs tidigt för att skydda den intellektuella egendomen.

– ANYO Labs levererar redan på säljsidan med betalande kunder, säger Lotta Lehikoinen, business coach på Chalmers Ventures. Den positiva och tidiga marknadsvalideringen stärker deras position på den snabbt växande marknaden för AI inom läkemedelsupptäckt.

Framtiden ser ljus ut för ANYO Labs, vars verktyg kan spela en avgörande roll vid framtida pandemier och sjukdomsutbrott, där snabbhet och precision är nyckeln till framgång.

ANYO Labs revolutionerar läkemedelsutveckling med ny AI-teknik– AI generellt är en möjliggörare för mycket gott i samhället. Inte minst inom life science och pharma, där det kan användas för att minska mänskligt lidande, säger Sara Wallin.

ANYO Labs har nyligen tecknat sitt första kontrakt med en betalande kund och fortsätter att expandera med stöd från Chalmers Ventures.

Medgrundare
  • Leif A. Eriksson, Professor på Göteborgs Universitet
  • Sayyed Jalil Mahdizadeh, PhD på Göteborgs Universitet
  • Marek Szczygiel, MD på Chalmers Tekniska Högskolan
  • André Stadelmann, BSc på Chalmers Tekniska Högskolan
  • Albin Boman,BSc på Chalmers Tekniska Högskolan

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>