Mikael Dolsten, forskningschef på Pfizer som lett det vetenskapliga arbetet med att ta fram Pfizers och BioNTechs corona-vaccin, tillträder den 1 januari 2021 som gästprofessor i farmakologi vid Lunds universitet.
– Under mina år som student och forskare i Lund hade jag många mentorer som inspirerade mig. Jag ser det som ett viktigt kall att ge tillbaka och bidra med mina erfarenheter kring vad som driver bra innovation, säger Mikael Dolsten.
Mikael Dolsten har varit rådgivare för Obama-administrationen, arbetat med dåvarande vice presidenten och USA:s nästa president Joe Biden kring Cancer Moonshot-innitiativet, bidragit till ett 30-tal läkemedel – och nu leder han utvecklingen av Pfizers och BioNTechs coronavaccin som forskningschef på Pfizer.
Den framgångsrika karriären inleddes vid Lunds universitet, där Mikael Dolsten utbildade sig till läkare och senare disputerade inom tumörimmunologi. Han spenderade 20 år i Lund och har arbetat inom läkemedelsbranschen på lundabaserade Pharmacia och därefter Astra Draco. Nu sluts cirkeln när han tilldelas en gästprofessur vid Lunds universitet.
– Det var Erik Renström, dekan för Medicinska fakulteten, som inspirerade mig att återvända i mitt hjärta och tankar till Lund. Jag har redan en ganska tung arbetsvecka, men under mina 20 år i Lund har jag haft många mentorer och ledare som inspirerat mig och som gett mig en språngbräda ut i världen.
Att driva innovation
Det är inte bara inom själva forskningen Mikael Dolsten vill bidra, utan framför allt dela med sig sina erfarenheter om vad som driver bra innovation, hur baskunskap kan påverka människors liv och hur man skapar entreprenörsstrukturer som kan få betydelse för miljoner människor.
– Jag har sett hur man i stor skala kan skapa det jag lärde mig i liten skala under tiden i Lund. Varje alumn som haft möjligheten att göra en internationell karriär och som återvänder till universitetet, även under begränsad omfattning, kan bidra till att man får del av nya infallsvinklar.
Mikael Dolsten har lett flera stora akademi-industri-samarbeten med amerikanska forskningsfinansiären NIH såväl kring Alzheimers och Parkinsons sjukdom, immunologi som diabetes.
– Hur organiserar man sig och vad är ingredienserna i detta, vilka strategier och prioriteringar behövs? Ett sätt att tänka som likt ett förstoringsglas kan uppförstora det man gör så att det får en ännu större påverkan.
Erik Renström, dekan vid Medicinska fakulteten, kommenterar:
– Nyheten att Mikael Dolsten valt att återknyta kontakten med Lunds universitet har mötts av upprymdhet och stor glädje, på Medicinska fakulteten och inom universitet i stort. Mikael är en helt extraordinär person och en av de stora svenskarna i världen. Hans engagemang kommer att inspirera oss på många plan och hjälpa oss att utveckla vår verksamhet på bästa sätt.