18-åring med medfött hjärtfel har samma risk som 81-åring utan hjärtfel
Hem NYHETERFORSKNING Forskning: 18-åring med medfött hjärtfel har samma risk som 81-åring utan hjärtfel

Forskning: 18-åring med medfött hjärtfel har samma risk som 81-åring utan hjärtfel

Publicerat av: Redaktionen

Nästan en av tolv patienter med medfött hjärtfel drabbas någon gång under livet av en infektion på hjärtklaffarna som kan få svåra följder, infektiös endokardit.

I 18-årsåldern är komplikationen lika vanligt förekommande hos personer med medfödda hjärtfel som hos en 81-åring utan tidigare känt hjärtfel.

Det visar ny svensk forskning som finansierats av Hjärt-Lungfonden.

– I värsta fall kan infektiös endokardit leda till hjärtsvikt, vilket är livshotande. Därför är det oerhört viktigt att vi hittar de patienter som har högst risk och sätter in tidiga åtgärder i form av antibiotikaprofylax inför ett ingrepp eller ökad tandvård. Nästa steg i forskningen är att undersöka varför de med medfödda hjärtfel har ökad risk att drabbas och hur man kan minska risken, säger Zacharias Mandalenakis, docent i kardiologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Infektiös endokardit är en allvarlig komplikation som innebär att bakterier från till exempel ett sår eller från munnen, tar sig in i blodbanan och får fäste i en skadad hjärtklaff, till exempel när den inte håller tätt. Hål i hjärtats väggar och läckage i klaffar är vanligt hos personer med medfödda hjärtfel. När bakterierna väl satt sig på klaffen är de svåra att bli av med. Ofta krävs intravenös antibiotikabehandling och sjukhusvistelse i många veckor. Det är inte ovanligt att patienter med infektiös endokardit utvecklar hjärtsvikt och tvingas genomgå en klaffoperation, vilket alla inte klarar. Bakterierna kan även lossna från klaffen och blockera ett kärl, som vid stroke.

I studien har forskarna jämfört nästan 90 000 personer med medfödda hjärtfel från Patientregistret med nästan 900 000 personer utan medfödda hjärtfel från Statistiska Centralbyråns befolkningsregister. Deltagarna har matchats i fråga om kön och födelseår och sedan stämts av mot Patientregistret inom en period av 25 år.

Resultatet visar att nästan 9 procent med medfödda hjärtfel som når 87 års ålder kommer att få infektiös endokardit någon gång under livet, medan andelen drabbade utan medfödda hjärtfel bara är 0,7 procent. Dessutom framkom att bakterier på hjärtklaffen är lika vanligt bland 18-åringar med medfödda hjärtfel som bland 81-åringar utan tidigare kända hjärtfel, vars komplikationer ofta beror på hög ålder. Vid 18 års ålder hade patienter med medfödda hjärtfel samma incidens av infektiös endokardit som 81-åringar utan medfött hjärtfel.

18-åring med medfött hjärtfel har samma risk som 81-åring utan hjärtfel

Zacharias Mandalenakis

– Det får inte vara så att en 18-åring ska ha lika stor risk att drabbas av dödlig hjärtsjukdom som en 81-åring. Zacharias forskargrupp har med finansiering från Hjärt-Lungfonden tidigare visat att nästan alla barn som föds med hjärtfel överlever till vuxen ålder. Nu behöver vi bli bättre på att kartlägga vad de kan råka ut för och se till att de följs upp och får rätt behandling livet ut, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfondens forskningsråd.

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till forskning för att besegra vår tids största folksjukdomar i hjärta, kärl och lungor. I år delar organisationen ut 333 miljoner kronor till forskningen.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>