Ny teknik ska minska risken för fallolyckor på Landskronas äldreboenden
Hem ÄLDREOMSORG Ny teknik ska minska risken för fallolyckor på Landskronas äldreboenden

Ny teknik ska minska risken för fallolyckor på Landskronas äldreboenden

Publicerat av: Redaktionen

Landskrona stad kommer under 2024 att införa ett sensorbaserat trygghetslarm som ska sättas upp i cirka 350 rum på stadens äldreboenden.

I andra kommuner där larmet har införts har fallolyckorna minskat och personalens arbetsmiljö förbättrats.

Det sensorbaserade trygghetslarmet används exempelvis redan i Arvika och Sjöbo kommun. Där har fallolyckorna på särskilda boenden minskat med mer än 40 procent sedan det nya trygghetslarmet infördes.

Det nya trygghetslarmet har också lett till bättre arbetsmiljö, då personalen känner sig mindre stressad eftersom de enklare kan prioritera larm. Den hyresgäst som snabbast behöver hjälp får det först. Eftersom personalen bara behöver gå in i rummet om det finns behov, blir också nattsömnen lugnare. Det har gjort att man i andra kommuner har kunnat minska på lugnande medicin och sömntabletter.

Digital teknik kan bidra till ökad trygghet för våra hyresgäster och en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare. Att andra kommuner ser att fallolyckorna har minskat och att personalen känner sig mindre stressad är resultat vi också hoppas se i Landskrona, säger Annette Lindberg-Mohlin (L), omsorgsnämndens ordförande.

– De sensorer som sätts upp kan baserat på rörelser och ljud känna av när en boende behöver hjälp och personal kan då lättare förhindra exempelvis fallolyckor, säger Ann-Louise Hansson, verksamhetschef för äldreboenden i Landskrona stad.

Sensorn sätts upp på väggen i hyresgästens rum och använder en 3D-teknik som är baserad på infrarött ljus. Sensorn kan skicka anonymiserade bilder av situationen i hyresgästens rum till en Ipad eller mobiltelefon, så att personalen kan kontrollera larm och göra digital tillsyn utan att störa den boende.

– Detta är ett modernt larm som gör att våra medarbetare inte behöver gå in i rummet för att se att hyresgästen mår bra. Det betyder att vi inte behöver störa sömnen vid tillsyn nattetid, och vi kan snabbare vara på plats under hela dygnet när någon behöver hjälp, säger Ann-Louise Hansson.

Den digitala tillsynen ska ses som ett komplement och stöd till den personal som finns på plats.

Ny teknik ska minska risken för fallolyckor på Landskronas äldreboenden– Vi kommer fortfarande att ha samma bemanning. Det nya larmet är ett stöd för personalen att prioritera de personer som har behov av hjälp, säger Ann-Louise Hansson.

På Solbackens äldreboende har det sensorbaserade trygghetslarmet redan satts upp. Under våren kommer det också att sättas upp på äldreboendena Södra Långgatan, Artillerigatan, Föreningsgatan, Segergatan, Rönngården, Skiftesvägen och Suellsgatan.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>