Med fritt inträde, 300 utställare och flera scener på mässgolvet blir det ett möte för de som är med och påverkar digitaliseringen i vård och omsorg.
Det har hänt något de senaste åren. Digitalisering är inte längre en vision om något som kan komma att hända.
Artificiell intelligens omges fortfarande av en viss magi, men även AI blir mer begripligt sedan det stora genombrottet med Chat GPT kom för drygt ett år sedan. Nu handlar det om hur de nya verktygen ska användas på ett lagligt och säkert sätt. Generellt hade hot och risker med uppkopplade system en större del av programmet än tidigare år.
– Vi ska vara uppmärksamma på att uppropen kring mördarrobotar tenderar att skymma andra viktiga problem, vi måste diskutera den AI och data vi använder redan idag, säger Maja Fjaestad, docent i teknopolitik och forskare vid Karolinska Institutet.
Med fler hackerattacker och samtidigt ökade möjligheter faller mer ansvar på ledning att fatta beslut. Ledarskap var också ett ämne som återkom i paneler och i konferensprogrammet.
Daniel Forslund, innovationsansvarig på branschorganisationen Vårdföretagarna hade ett seminarium om hur minskad detaljstyrning kan ge mer utveckling i vården.
– Idag pratas det mycket om VEM som ska styra vården, men jag tycker att vi borde prata mer om HUR vi styr verksamheten. Ofta ställer regioner och kommuner krav på fel nivå, där man exakt beskriver hur en utförare ska arbeta, när man ska ha öppet, hur man ska bemanna, vilka IT-system man måste använda och så vidare. Om man istället ställde skarpa krav på vilken kvalitet och tillgänglighet man ska uppnå, men skapade frihet för vårdgivare och medarbetare att tänka fritt i hur man bäst når målen med nya metoder och ny teknik, då skulle man frigöra mycket utveckling och innovation i vård och omsorg!
Vad är viktigaste frågan för de privata vårdgivarna just nu?
– Det är att förhandla fram en ny generation av vårdavtal och ersättningssystem med kommuner och regioner som möjliggör innovation och utveckling, och att skapa nationella kriterier för datadelning inom vård och omsorg, så att verksamheterna kan skräddarsy sin egen IT-miljö och välja de bästa systemen istället för att tvingas använda de olika IT-system som regionerna anvisar, säger Daniel Forslund och fortsätter, för privata vårdgivare som är verksamma i många eller alla regioner blir det helt ohållbart att regionerna har helt olika krav på tekniska system och skapar regionala monopol av journalsystem som tvingar vårdgivare att splittra upp sin egen rikstäckande IT-miljö i smådelar.
Upphandling var också ett ämne som återkom i flera samtal, både på mässgolv och i paneler på konferensen. Vårdföretagarna var inbjudna att prata upphandlingsfrågor med förbunden inom Almega. Därefter hölls en paneldebatt med regeringens nya nationella samordnare för digital infrastruktur, Tomas Werngren och de andra branschorganisationerna i TechSverige, Swedish Medtech och Lif. Där diskuterades hur näringslivet kan kroka arm för att realisera regeringens planer för gemensamma krav och specifikationer för datadelning mellan olika IT-system och vårdgivare.
Några personliga favoriter på mässan?
– Det var roligt och inspirerande att se alla innovativa småföretag i utställningen som demonstrerade olika smarta lösningar för välfärdens verksamheter, det saknas verkligen inte smarta lösningar för framtiden, säger Forslund.
Av: Hanna Brodda