Positivt med ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och autism i budgetpropositionen
Hem HÄLSA Positivt med ett nationellt kompetenscentrum

Positivt med ett nationellt kompetenscentrum

Publicerat av: Redaktionen

Riksförbundet FUB välkomnar att regeringens budgetproposition 2025 innehåller medel för att inrätta ett nationellt kompetenscentrum för frågor om intellektuell funktionsnedsättning och autism.

Efter år av larmrapporter från funktionsrättsrörelsen och centrala myndigheter om brister och missförhållanden i bostäder enligt LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, kommer beskedet i statsbudgeten om ett nationellt kompetenscentrum.

Socialstyrelsen får 7 miljoner kronor årligen för att inrätta ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och autism.

Positivt med ett nationellt kompetenscentrum om intellektuell funktionsnedsättning och autism i budgetpropositionen

Anders Lago, förbundsordförande Riksförbundet FUB och Christina Heilborn, förbundssekreterare Riksförbundet FUB.

– Det är mycket glädjande att regeringen ser det stora behovet av att utveckla kompetensen hos personal inom LSS, säger Riksförbundet FUB:s ordförande Anders Lago.

– För att garantera att lagens mål och syfte uppfylls är det förstås avgörande att medarbetare i kommunerna och privata utförare har rätt kunskap.

En kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2021 av kompetensen hos personal i LSS-bostäder visade att det finns ett stort behov av att stärka kompetensen inom så grundläggande områden som vad det innebär att ge stöd och service enligt LSS, vad olika funktionsnedsättningar innebär, samt kommunikation. Ett av Socialstyrelsens åtgärdsförslag var att samla forskning och evidensbaserad kunskap i ett nationellt kompetenscentrum.

– Ett kompetenscentrum kommer att fylla en viktig funktion som den nationella plattform som idag saknas för att hantera de stora utmaningar som finns kopplade till livsvillkoren för personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism, säger Riksförbundet FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn.

– Det handlar exempelvis om brister i bemötande som kan leda till utmanande beteende, att förebygga tvångs- och begränsningsåtgärder, åldrande och övergrepp mot personer med intellektuell funktionsnedsättning och autism.

 

FUB arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF) ska kunna leva som andra, med goda levnadsvillkor. Vi är cirka 25 000 medlemmar i cirka 170 lokalföreningar och länsförbund runt om i landet. Personer med IF och deras anhöriga är medlemmar i FUB, liksom många andra som delar vår grundsyn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>