MatGlad-familjen nominerad till utmärkelsen Årets initiativ 2023
Hem APP MatGlad-familjen nominerad till utmärkelsen Årets initiativ 2023

MatGlad-familjen nominerad till utmärkelsen Årets initiativ 2023

Publicerat av: Redaktionen

Priset ”Årets initiativ” delas årligen ut av Forum, en intresseorganisation för idéburna organisationer med social inriktning.

I år är Hushållningssällskapet Västra nominerade för detta ärofyllda pris, och är en av tre finalister.

Anledningen är de framgångsrika apparna inom MatGlad-familjen.

Digitala verktyg som både har förenklat vardagslivet och förbättrat livskvaliteten för väldigt många människor.

MatGlad-familjen nominerad till utmärkelsen Årets initiativ 2023– Hushållningssällskapet Västra har under flera år arbetat med insatser som utvecklar allas vår välfärd. Vi värnar om ett inkluderande samhälle, där även personer som har intellektuella funktionsnedsättningar får förutsättningar att utföra det som oftast betraktas som alldeles självklart, nämligen att planera och laga sin mat själv, säger Margareta Frost-Johansson, utvecklingsledare Mat och hälsa, Hushållningssällskapet Västra.

– Att bli nominerad till Årets Initiativ 2023 är ännu ett kvitto på att vi gör skillnad i vardagen för människor som behöver det som mest. Vi är både glada och hedrade.

MatGlad-familjen består i nuläget av fem appar som har tagits fram för, och i nära samarbete med, de personer som ska använda dem i vardagen. Målet har varit att alla, oavsett förkunskaper, ska lyckas med att följa ett recept på egen hand. Receptapparna heter MatGlad (där även MatGlad 2.0 är under utveckling), MatGlad-helt-enkelt, TAKK-för-maten och MatGlad-helt-enkelt på teckenspråk. I MatGlad-familjen ingår även spelappen GoGlad som ger inspiration för att röra på sig mer. De kostnadsfria apparna har finansierats Allmänna Arvsfonden, Post- och Telestyrelsen samt Vinnova.

– Apparna har blivit en succé. Att ta initiativ och makt över sin egen vardag är oerhört viktigt för självförtroende och självkänsla, fortsätter Margareta Frost-Johansson.

Vinnaren presenteras den 1 december, följt av en ceremoni på internationella frivilligdagen 5 december.

– Genom Årets initiativ ges möjlighet att uppmärksamma sociala och nyskapande innovationer i civilsamhället, innovationer som har potential att skapa verklig samhällsförändring, säger Hannah Kroksson, ordförande för Forum.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>