Psykologen tipsar: Så förbereder du ditt barn inför flytt
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Psykologen tipsar: Så förbereder du ditt barn inför flytt

Psykologen tipsar: Så förbereder du ditt barn inför flytt

Publicerat av: Redaktionen

Att flytta kan vara roligt och spännande.

Men ibland också lite läskigt och otryggt, framförallt om du är ett barn.

Därför lanserar nu Fastighetsbyrån Lilla Flytthjälpen, ett initiativ som ger föräldrar konkreta råd och digitala verktyg för att trygga barn genom hela flyttprocessen.

Råden har tagits fram i samråd med psykolog Kajsa Lönn Rhodin, som bland annat lyfter fram att det är viktigt att möta barnen i deras funderingar och tankar vid stora förändringar som en flytt.

Över 1,5 miljoner personer flyttar i Sverige varje år, varav drygt 300 000 är barn*. För ett barn kan en flytt vara antingen rolig och lätt eller något omvälvande och svårt, vilket kan skapa oro – särskilt om flytten innebär en förändring till en annan stad eller sker i samband med en skilsmässa, där ett boende blir till två. Det är inte ovanligt att frågor som ”vad händer med mitt rum?” och ”kommer jag kunna träffa mina vänner?” uppstår. Med initiativet Lilla Flytthjälpen vill Fastighetsbyrån trygga oroliga barn och stötta föräldrar genom den förändring som en flytt innebär. Bland annat har handfasta tips och samtalsråd tagits fram tillsammans med Kajsa Lönn Rhodin, leg. psykolog med lång erfarenhet av att arbeta med barn och föräldrar.

Psykologen tipsar: Så förbereder du ditt barn inför flytt

Kajsa Lönn Rhodin, leg. psykolog och leg. psykoterapeut

– Det är viktigt att möta barnen i deras tankar och funderingar kring vad en flytt innebär, där både glädje och oro kan vara inblandat. Att som förälder trygga sitt barn inför, under och efter flytt gör förändringen lättare att hantera för barnet. Generellt är det viktigt att anpassa samtal och involvering efter barnets ålder och bekräfta deras känslor inför förändringen, säger Kajsa Lönn Rhodin, leg. psykolog och leg. psykoterapeut.

Viktigt att upprätthålla rutiner och bemöta frågor och funderingar

Även om det är de vuxna som genomför själva affären är det minst lika viktigt att försäkra sig om att processen känns trygg för de mindre. Åsa Trollåker, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Torsby, är van att vägleda familjer genom bostadsbytet.

– Under mina år som mäklare har jag sett och själv delat med mig av knep som underlättar vid flytt när det är barn med i bilden. Det kan vara allt från att få visa barnen bostaden någon gång mellan köp och tillträde, till att promenera vägen mellan bostaden och skolan med barnet för att barnet ska få känna på avståndet till skolan när tillträde börjar närma sig. Ju mer föräldrarna engagerar barnen mellan köp och tillträde, desto enklare blir flytten för barnen, säger Åsa Trollåker, franchisetagare och fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån Torsby.

Skapa och utforska det nya hemmet digitalt via Roblox

Inom ramen för Lilla Flytthjälpen finns också möjligheten att ladda ner ett digitalt hus i Roblox, Sveriges största spelplattform för barn, som familjen gemensamt kan bygga om och möblera för att efterlikna det nya hemmet. Detta kan hjälpa barnet att börja flytta in mentalt samtidigt som det öppnas upp en möjlighet för meningsfulla samtal mellan förälder och barn vid speltillfället.

Psykologen Kajsa Lönn Rhodins fem tips kring att flytta med barn:

1. Fokusera på relationen till ditt barn. Det är viktigare än att allt sker i en viss ordning eller görs på ett visst sätt.

2. Behåll vardagen! Behåll de rutiner du kan, som att äta middag tillsammans trots att tallrikarna är nedpackade och köksbordet saknas.

3. Gör flytten så begriplig och konkret som möjligt för ditt barn. Besök det nya området, visa bilder och välj ut nya möbler tillsammans. Ju äldre barnet är desto viktigare att de får känna sig delaktiga.

4. Prioritera tid tillsammans med barnet i den nya bostaden istället för att på en gång riva av all uppackning och annat fixande

5. Sist men inte minst: för att du som förälder ska orka med både flytt och ett besviket barn – ta hand om dig själv. Planera tid för återhämtning och försök dra ned på kraven. Det vinner alla på i slutändan.

 

* Flyttar inom Sverige, SCB (2022).

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>