Resitu, ett svenskt medicinteknikföretag som utvecklar banbrytande lösningar för komplett excision av bröstcancertumörer, har utsett Åsa Runnäs till ny verkställande direktör.
Åsa tillför gedigen regulatorisk kompetens och över 20 års erfarenhet av kommersialisering inom medicinteknik.
Åsa Runnäs är både en del av Resitus grundarteam och en kärninvesterare, och har tidigare haft rollen som strategichef i bolaget. Hon har även en bakgrund som VD för flera medicintekniska konsultbolag.
Utnämningen sker i ett viktigt skede för Resitu, då företaget nu intensifierar förberedelserna inför lanseringen av sin första produkt – ett vakumassisterat, minimalt invasivt och handhållet instrument för excision av bröstlesioner för diagnostisk analys.
Resitu visade nyligen upp sin produkt för 40 ledande bröstkirurger i samband med Uppsala Breast Meeting, som hölls vid Uppsala universitet. Under guidade workshops fick deltagarna möjlighet att själva testa tekniken och uppleva hur Resitus instrument fungerar i praktiken.
”Vi fick mycket uppmuntrande feedback från kirurgerna under workshopsessionerna, vilket stärker vår övertygelse om att Resitus produkter kommer att spela en viktig roll i framtidens behandling av bröstcancertumörer”, säger Åsa Runnäs. ”Återkopplingen bekräftar dessutom att våra instrument är både intuitiva att använda och lämpade för en bred patientgrupp. Det visar att vi svarar upp mot ett globalt behov som hittills inte tillgodosetts.”

Åsa Runnäs, Resitus nya VD
Efterfrågan bedöms vara stor. Instrumentet har utvecklats i nära samarbete med erfarna och välrenommerade kirurger, och företagets fokus ligger nu på att säkerställa att sjukvården världen över snabbt får tillgång till lösningen.
” Genom att ompröva hur vi behandlar bröstcancertumörer i grunden, erbjuder vi en efterlängtad excisionsstyrd, minimalt invasiv metod för vävnadsborttagning. Denna lösning har potential att inte bara minska belastningen på hälso- och sjukvårdssystemen, utan också förkorta den psykiskt påfrestande väntetiden för patienten under den diagnostiska processen. Det här är vägen framåt för 2000-talets vård”, säger Runnäs.
Om Resitu
Resitu Medical är ett svenskt medicinteknikföretag som utvecklar instrument för säker borttagning av misstänkt bröstcancervävnad i sin helhet – utan behov av öppen kirurgi, vilket potentiellt kan revolutionera hur bröstcancer behandlas. Företaget grundades 2019 av Dr Per Hedén som i sin plastikkirurgipraktik behövde ta bort stora intakta vävnadsprover. Han insåg att tekniken inte bara lämpade sig för plastikkirurgi, utan även hade potential att användas för att avlägsna större prover – eller hela tumörer – inom onkologin.
Resitu har nu slutfört de inledande utvecklingsfaserna och förbereder lanseringen av sitt första instrument. Företaget planerar att erbjuda instrumentet med flera ”hålstorlekar” – 9 mm, 12 mm, 14 mm, 16 mm och 18 mm.
Den initiala lanseringen riktas mot den europeiska och nordamerikanska marknaden, där Resitu redan har etablerat samarbete med ledande kliniker i Norden, Storbritannien, Tyskland, Schweiz och USA. I nästa fas planeras en utvidgning till Mellanöstern och utvalda afrikanska marknader. Genom denna globala expansion strävar Resitu efter att göra sin lösning tillgänglig även i regioner där det idag saknas behandlingsalternativ – och där en minimalt invasiv metod kan erbjuda betydande fördelar jämfört med traditionell kirurgi. Läs mer: www.resitu.com
Om bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancerformen i världen. Under 2022 diagnostiserades cirka 2,3 miljoner fall i världen och 670 000 människor avled till följd av sjukdomen. Hälften av alla bröstcancerfall är enbart kopplade till ålder och kön och har inga prediktiva eller underliggande orsaker.
När det gäller hälso- och sjukvårdens belastning skiljer sig effekterna av bröstcancer mellan olika geografiska områden. I länder med ett högt Human Development Index (HDI) diagnostiseras 1 av 12 kvinnor en bröstcancerdiagnos under sin livstid, men endast 1 av 71 avlider av sjukdomen tack vare framsteg inom behandlingar inklusive öppen kirurgi, cytostatika och strålbehandling.
I låginkomstländer med lågt HDI får 1 av 27 kvinnor diagnosen bröstcancer under sin livstid, och 1 av 48 kvinnor dör till följd av sjukdomen. I många av dessa länder saknas tillgång till behandlingar.