Apoteket uppmanar Läkemedelsverket att göra förändringar i receptkravet på springmaskmedicinen Vermox så att en legitimerad farmaceut tryggt kan lämna ut läkemedlet utan recept från läkare.
Under en längre tid har det receptfria läkemedlet mot springmask, Vanquin, varit svårt eller omöjligt att få tag på. Springmask är ett elände som många barnfamiljer drabbats av, och ju svårare det är att komma igång med behandlingen desto fler blir smittade av tarmparasiten.
Den prognos för när Vanquin åter ska finnas på apotekshyllan har gång på gång skjutits på framtiden, och det senaste beskedet från tillverkaren säger våren-försommaren 2020.
Idag är receptförskrivning av Vermox en av de vanligaste besöksorsakerna hos både traditionell vård och hos nätläkare. Enligt beräkningar från Ekot är regionernas kostnader orsakade av springmask de senaste två åren uppe i mellan 40 och 125 miljoner kronor.
– Apoteket vill givetvis kunna hjälpa våra kunder så att de snabbt kan komma igång med behandlingen, bli av med masken och förhindra fortsatt smittspridning. Likaså ser vi det orimliga i att vården belastas så som den gör, så väl vad det gäller arbetstid som pengar, säger Markus Sjöqvist, chef för kommunikation och Public Affairs på Apoteket.
I ett brev till Läkemedelsverkets generaldirektör uppmanar Apotekets vd Ann Carlsson verket att göra förändringar i receptkravet på Vermox så att en legitimerad farmaceut kan lämna ut läkemedlet efter att ha gjort den kontroll och bedömning som annars hade gjorts av läkare vid förskrivningstillfället. Det handlar alltså inte om att låta Vermox bli receptfritt utan delegera förskrivningen till farmaceut till dess att det receptfria alternativet åter är tillgängligt, utan att för den skull tumma på patientsäkerheten.
– Vår bedömning är att våra farmaceuter kan säkerställa samma grad av medicinsk trygghet som vården, efter att ett säkert utlämningsförfarande skapats i samarbete med Läkemedelsverket och annan medicinsk expertis. Efter att ha förändrat receptförfarande kan Apoteket börja hjälpa patienter inom några få dagar, säger Mats Wennberg, apotekare och expert på förskrivna läkemedel på Apotekets sortimentsavdelning.
Apoteket ser flera andra exempel på läkemedel där samma hantering på apotek skulle kunna avlasta vården och ge kunder snabbare hjälp.
– Vi hoppas nu på en konstruktiv dialog med Läkemedelsverket om förändringar i regelverket. Vi är öppna för alternativ, men vi kan inte stå passiva när vi ser att våra kunder far illa av att vi inte kan hjälpa dem, säger Markus Sjöqvist.