Farligt jobb att göra andra friska – fem anledningar till att vården nu förändras snabbt
Hem UNDERSÖKNING Fem anledningar till att vården nu förändras snabbt

Fem anledningar till att vården nu förändras snabbt

Publicerat av: Redaktionen

Pandemin ebbar ut. Som ett resultat når vårdpersonalen nya toppnivåer av utbrändhet och överbelastning vilket innebär risker både för patienterna och de som behandlar dem.

Här ger Jesper Hessius, specialistläkare och medicinskt ansvarig på Nuance, de fem främsta anledningarna till att vården nu tvingas att förändras snabbt.

1.Överbelastade vårdavdelningar är farligt för patienter. Avdelningar med överbeläggningar och utlokaliserade patienter är i betydligt större utsträckning inblandade i incidenter där patienternas säkerhet äventyras. Överbeläggningar gör också att fler medarbetare överväger att sluta i yrket.

2.Administrationen fortsätter att dränera vårdpersonalen på kraft. Studier visar till exempel att vårdpersonal lägger 13,5 timmar per vecka på klinisk dokumentation, vilket är en ökning med mer än 25 procent jämfört med för sju år sedan. En stor del av informationen i journalsystemen är dessutom dokumenterad flera gånger, så kallad dubbeldokumentation. De bakomliggande skälen är många men att komma till bukt med dubbeldokumentationen är ett måste för att kunna minska dokumentationsbördan för vårdpersonalen. Denna frigjorda tid kan då istället läggas på patienterna och även på att främja vårdpersonalens eget välbefinnande genom att ge dem tid för välbehövlig återhämtning.

3.Investeringarna i hälsoteknik ökade kraftigt under pandemin. Infrastruktur på nätet byggdes snabbt upp för att göra det möjligt för människor att beställa och genomföra COVID-tester och telemedicin och videokonsultationer blev normen. Framöver kommer det att vara ett större fokus på den digitala patientupplevelsen och vårdresultaten. Hur ser till exempel ett virtuellt väntrum ut, hur interagerar patienterna med sjukvårdspersonal och delar med sig av sin sjukdomshistoria, och hur kommer kliniker att få smidig tillgång till patientjournaler, dokumentera sina kliniska anteckningar och interagera med patienter på distans?

4.Ny nationell digital infrastruktur i vården. Enligt Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna ska en ny nationell digital infrastruktur i vården införas under mandatperioden och ersätta och komplettera de 21 regionernas befintliga infrastrukturer.  Avtalet fastställer att ”hälsodata blir tillgänglig i hela vårdkedjan för all vård, både kommunal vård, regional sjukvård och tandvård, oavsett vårdhuvudman” och har målet att ”den digitala infrastrukturen ska skapa förutsättningar för en innovativ och marknadsdriven utveckling där patientsäkerheten är i fokus”. Detta kommer att kräva lika stora insatser för att på sikt bryta ner såväl tekniska, som strukturella och organisatoriska barriärer mellan regionerna. Även om tekniska samarbeten redan finns mellan många regioner har framgångsrika nationella digitala infrastrukturer aldrig tidigare införts i Sverige.

Farligt jobb att göra andra friska – fem anledningar till att vården nu förändras snabbt

Jesper Hessius

5.Personalbrist. Vårdköer, stängda vårdavdelningar och en ständig jakt på personal. Brist på exempelvis sjuksköterskor och allmänläkare är just nu ett stort problem för vården och den tid som kan frigöras blir därför mer värdefull än någonsin eftersom händerna i vården inte ökar i samma takt som behovet av hjälp ökar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>