Ljudböckerna du lyssnar på innan läggdags påverkar dina drömmar
Hem LIVSSTIL Ljudböckerna du lyssnar på innan läggdags påverkar dina drömmar

Ljudböckerna du lyssnar på innan läggdags påverkar dina drömmar

Publicerat av: Redaktionen

Åtminstone för de som somnar med ljudböcker. 

Ny forskning visar nämligen att de berättelser vi lyssnar på innan läggdags kan påverka våra drömmar.

Nextorys nya kartläggning visar samtidigt att var fjärde lyssnare somnar med ljudböcker och att valet av nattgenre är något skrämmande.

Drömmar är fascinerande och mystiska. Än idag vet forskarna inte helt säkert vad som har inverkan på våra drömmar. Men nu har forskare vid de tyska universiteten i Freiburg im Breisgau och Tübingen upptäckt att din hjärnaktivitet och innehållet i dina drömmar kan påverkas av de ljudböcker du lyssnar på när du ska sova.

Mord och romantik i topp

Ljudböckerna du lyssnar på innan läggdags påverkar dina drömmar

Vilka böcker riskerar då att “infiltrera” svenskarnas drömmar? Nextorys kartläggning visar att kriminalromaner och thrillers är de genres som ligger i topp. Ninni Schulman är den författare som har överlägset störst möjlighet att påverka svenskarnas drömmar. Deckardrottningen har hela fem titlar på listan över de mest lyssnade böcker på natten. Högst upp på listan ligger dock Lucinda Riley & Harry Whittakers romantiska berättelse “Atlas: Historien om Pa Salt”, som är avslutningen i serien om de sju systrarna.

– Resultatet är förvånande, och kanske lite skrämmande. Vi trodde själva att nattens mest populära ljudböcker skulle vara stillsamma böcker för insomning, meditation och liknande. Istället är det främst historier om våld och mord som toppar. Efter att ha tagit del av denna nya forskning kanske fler kommer välja kärlekshistorier vid läggdags, säger Magnus Nytell, innehållsansvarig på Nextory.

– Hur litteraturen faktiskt påverkar oss mentalt känns som ett relativt outforskat område, så det här är verkligen spännande forskning. Det är givetvis väldigt hedrande att så många lyssnare väljer mina böcker innan läggdags. Samtidigt är det lite läskigt att tänka sig att några av mina värsta mördare är vanliga inslag i svenskarnas mardrömmar, säger Ninni Schulman.

Topp 20: De mest populära ljudböckerna på natten

1. Atlas: historien om Pa Salt – Lucinda Riley & Harry Whittaker
2. Parasiten – Sofie Sarenbrant
3. Blodmåne – Jo Nesbø
4. Som vi lekte – Ninni Schulman
5. Spindeln – Lars Kepler
6. Au revoir Agneta – Emma Hamberg
7. Det slutna rummet – Mari Jungstedt
8. Flickan med snö i håret – Ninni Schulman
9. Innan snön faller – Helena Kubicek Boye
10. Det slutar med oss – Colleen Hoover
11. En våldsam kärlek : vägen till ett värdigt liv – Jessica MacDowall
12. Dagen är kommen – Ninni Schulman
13. Med döden som gäst – Carin Hjulström
14. De sju systrarna: Maias bok – Lucinda Riley
15. När ingen lyssnar – Diamant Salihu
16. Pojken som slutade gråta – Ninni Schulman
17. Godnattsagor för vuxna – Kathryn Nicolai
18. Botgöraren – Viveca Sten
19. Välkommen hem – Ninni Schulman
20. Den ljusaste natten – Helena Kubicek Boye

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>