Hur kan vi skapa en digital balans i vardagen?
Hem LIVSSTIL Hur kan man ha en digital balans i vardagen?

Hur kan man ha en digital balans i vardagen?

Publicerat av: Redaktionen

Hur kan vi skapa en digital balans i vardagen?

Genom att ta reda på nuläget kring hur mycket vi är uppkopplade kan vi fundera på om vi är nöjda eller om det är något vi vill förändra.

För att skapa en stunds tystnad i bruset vill jag inspirera till en digital detox, det vill säga en period av nedkoppling där vi pausar från den uppkopplade världen.

When the mind is silent the heart speaks.
Macuxiva

Jag har låtit människor testa att koppla ner sig under 48 timmar. En vanlig reaktion är att det är stressigt i början (när vi inte kan lösa saker lika snabbt som vi brukar), men att det övergår i en känsla av lugn och en upplevelse av att tiden saktar ner. Föräldrar har beskrivit att de lekte mer med barnen och andra har upplevt att samtalen med nära och kära blev mer fokuserade. En digital detox är inte tänkt att vara permanent utan kan ses som en kickstart för att få en paus i vardagen. En paus där vi kan känna in vad vi behöver och få möjlighet att justera våra vanor. Om 48 timmar känns övermäktigt kan 24 timmar kan vara ett alternativ?

Känner du ett behov av att minska tiden online men inte är redo att ta en detox kan du hitta din egen variant av nedkoppling. Kanske är digital minimalism något att inspireras av där grunden är att vi väljer vilka digitala hjälpmedel vi vill ha i våra liv, varför vi vill ha dem och hur förutsättningarna ska se ut. Om vi vill hålla kontakten med släktingar som bor utomlands kan tidsskillnaden göra att vi bedömer att Facebook är det bästa alternativet. För att hitta en balans bestämmer vi oss för att bara kolla flödet tre gånger i veckan. Vi väljer medvetet vad vi använder och på vilket sätt.

Om du vill göra medvetna val kring när du är uppkopplad eller inte kan du prova en periodisk digital fasta. Du kanske kopplar ner dig mellan 21 på kvällen och 7 på morgonen för att sova bättre eller bestämmer dig för att inte kolla jobbmejlen innan klockan 8. Du ger hjärnan en möjlighet att vila och får chans till mer återhämtning i vardagen.

Den som vill minska sin tid online kan inspireras av Micael Dahlen, författare och professor vid Handelshögskolan i Stockholm. Han ville dra ner på sin uppkopplade tid och bestämde sig för att han fick surfa obegränsat på mobilen om han bara gjorde så många armhävningar han orkade först. Resultatet blev att den uppkopplade tid som tidigare gav en dopaminkick nu förknippades med något jobbigt, något som gjorde att suget efter mobilen minskade.

Om du längtar efter mer tid över, en lugnare hjärna och mer återhämtning kanske någon av de beskrivna metoderna passar dig. Eller varför inte hitta ditt eget sätt att skapa en digital balans

Hur kan vi skapa en digital balans i vardagen?Jeanettes nya bok ”Digital balans – Uppkopplad, nedkopplad, avkopplad” är nu tillgänglig på hennes webbplats www.digital-balans.se. För mer information om boken eller för att intervjua Jeanette Juhnestam, vänligen kontakta henne på info@dinbalans.se

Boken finns tillgänglig i bokhandel och online samt som ljudbok

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>