Säkrare läkemedelshantering med handscanners
Hem MEDICINTEKNIK Nu säkrare läkemedelshantering med handscanners

Nu säkrare läkemedelshantering med handscanners

Publicerat av: Redaktionen

För inte allt för länge sedan hanterades ordination av läkemedel på sjukhus i pappersjournaler eller muntligt vid ronden.

För ungefär 20 år sedan började arbetet med ordinationer digitaliseras och snart tas ytterligare ett steg – för en säkrare och mer hållbar hantering av läkemedel på våra sjukhus.

Nu har ett nytt system där både patient och läkemedel kan skannas testats och godkänts för att införas i samband med Region Skånes nya digitala vårdsystem, SDV som kommer att knyta ihop regionens alla vårdgivare.

SDV kommer att knyta ihop information, journaler och läkemedelslistor – så att primärvård, sjukhus och privata vårdgivare har tillgång till ett och samma system.

– När det nya systemet är på plats får vi en säkrare läkemedelshantering och därmed tryggare vård, säger Åsa Bondesson, läkemedelsansvarig inom SDV.

Id-band på armen

Mycket av arbetet kring hur läkemedel hanteras är idag digitaliserat. Men iordningställande och kontroll av att det är ordinerat läkemedel som administreras sker fortfarande manuellt. Med det nya systemet så skannas ett id-band på patientens arm och etiketten på läkemedlet i samband med att ett läkemedel ska administreras.

– Detta kommer att ge en mer patientsäker läkemedelshantering eftersom det i det nya digitala vårdsystemet kommer att finnas en inbyggd kontroll som ser till att rätt dos administreras till rätt person och som säger ifrån om det blivit något fel, säger Åsa Bondesson.

Obruten kedja säkrare

Hela flödet med läkemedel inom SDV har nu testats tillsammans med handscanners för att säkerställa att det hela fungerar, något som är en viktig förutsättning för en obruten digital läkemedelskedja.

Säkrare läkemedelshantering med handscanners

– En obruten kedja är nyckeln till en säkrare hantering. Genom det nya systemet får vi en större trygghet vid hantering av läkemedel för den enskilde medarbetaren så väl som för den som är patient, säger Åsa Bondesson.

Genom SDV och möjligheten att kunna skanna såväl patient som läkemedel och på så sätt säkerställa att det är rätt läkemedel som ges till rätt patient tas ett stort steg i att göra hanteringen av läkemedel i vården säkrare och mer hållbart.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>