Hem ANNONS Hur AI revolutionerar cancervården

Hur AI revolutionerar cancervården

Publicerat av: Redaktionen
Kunskapssamarbete Sigma Software Group

AI är ett av de mest kraftfulla vapnen i kampen mot cancer.

Avancerad dataanalys och maskininlärning revolutionerar metoderna för diagnostik och vårdplanering samt lägger grunden för tidig upptäckt, individanpassad behandling och medicinsk spjutspetsforskning.

I denna artikel utforskar vi de nästan obegränsade möjligheterna med AI inom cancervården.

AI är en hörnsten i flera aspekter av cancervården – genom att driva innovation, förändra traditionella behandlingsmetoder och förbättra diagnostik så att den blir mer precis.

Genom att utnyttja kraften i dataanalys och maskininlärning möjliggör AI-driven teknik för vårdgivare att leverera mer effektiv och skräddarsydd vård till cancerpatienter, vilket i slutändan förbättrar resultaten och stärker kampen mot cancer.

Avancerade algoritmer för diagnos

Användningen av AI inom cancerdiagnostik har visat sig ha imponerande precision när det gäller att upptäcka cancersjukdomar och avvikelser jämfört med konventionella metoder.

Hur AI revolutionerar cancervården 3

AI-drivna diagnostiksystem använder avancerade algoritmer för att analysera medicinska data, inklusive bilddiagnostik och patologirapporter, med oöverträffad noggrannhet och effektivitet.  Dessa system kompletterar vårdpersonalens kompetens och möjliggör tidigare och mer precis upptäckt av cancer och andra patologiska avvikelser. De förbättrar tillförlitligheten och snabbar upp diagnostiken, vilket gör att sjukdomar kan upptäckas och behandlas i ett tidigare skede till fördel för patienterna.

Enligt en studie publicerad i JAMA Oncology visade AI-algoritmer en känslighet på 90 procent och en specificitet på 87 procent när det gällde att upptäcka melanom från dermatoskopibilder. Sådana framsteg innebär en enorm potential för att förbättra tidig upptäckt och patientresultat.

Tidig upptäckt ger bättre behandlingsresultat

Tidig upptäckt är avgörande i kampen mot cancer för att förbättra överlevnadsgraden hos patienterna. Genom att använda AI-drivna metoder för tidig upptäckt kan vårdgivare ingripa i ett tidigare skede av sjukdomen, vilket ökar chansen till framgångsrika behandlingsresultat.

AI-algoritmer kan användas för att analysera stora mängder patientdata och identifiera subtila mönster och avvikelser som kan tyda på malignitet. På så vis går det att upptäcka eventuell cancer på ett mycket tidigt stadium och även att sätta in adekvat behandling direkt.

Googles DeepMind Health använder exempelvis maskininlärningsalgoritmer för att analysera näthinnebilder och tidigt upptäcka diabetesretinopati.

Den tidiga diagnosen som görs med AI-algoritmer möjliggör tidigare behandling, vilket ökar överlevnadsgraden och behandlingens effektivitet. Cellprovskontroller, som screeningmammografi, har exempelvis visat sig vara mycket användbara för tidig upptäckt av cancer och har minskat dödligheten avsevärt.

AI-assisterade metoder för tidig upptäckt lovar således att öka effektiviteten i dessa insatser och därmed minska antalet dödsfall i cancer världen över.

Skräddarsydda behandlingsplaner baserade på AI-drivna insikter

Individanpassad terapi är ett progressivt behandlingskoncept på stark frammarsch. I korthet handlar det om att utveckla behandlingsmetoder som är skräddarsydda efter en patients unika situation och egenskaper. Genom att statistiskt analysera patientens profil och genetiska struktur, samt tidigare behandlingsresultat, utformas en personlig behandlingsplan. AI-drivna insikter hjälper vårdgivare att optimera effekten och minimera biverkningar av behandlingen, vilket förbättrar patientvården.

En studie publicerad i The Lancet Oncology visar att AI-driven genomisk analys gav underlag för behandlingsförändringar hos 53 procent av cancerpatienterna och ökade överlevnaden.

Genom att använda AI-baserad information i kliniskt arbete förbättras även effektiviteten i riskfyllda interventioner, vilket leder till en förbättrad patientupplevelse.

Accelererad medicinsk forskning och utveckling

AI gör det möjligt att bearbeta stora mängder biomedicinska data, vilket stödjer cancerforskningen. Genom att identifiera nya biomarkörer, läkemedelsmål och behandlingar bidrar AI-drivna cancerforskningsprogram till att öka förståelsen för och hanteringen av cancersjukdomar.

Flera exempel från den verkliga världen belyser de olika tillämpningarna av AI inom cancervården:

  • Genombrott inom AI-driven radiologi för exakt tumördetektering. AI-algoritmer som har tränats på stora datamängder av medicinska bildskanningar uppvisar anmärkningsvärd noggrannhet i upptäckt och karakterisering av tumörer. Aidocs AI-drivna radiologilösningar hjälper exempelvis radiologer att identifiera kritiska fynd på CT-skanningar, inklusive intrakraniell blödning och lungemboli.
  • Riktade verktyg för cancerscreening ökar andelen tidiga upptäckter. AI-drivna screeningverktyg analyserar flera riskfaktorer och biomarkörer för att identifiera individer som löper hög risk att utveckla cancer, vilket möjliggör riktade screeningprogram för tidig upptäckt. Freenomes AI-plattform integrerar till exempel genomiska, proteomiska och kliniska data för att upptäcka kolorektalcancer i tidigt skede med hög känslighet och specificitet.
  • AI-drivna plattformar underlättar genomisk analys för individanpassade terapier. AI-drivna plattformar möjliggör en omfattande genomisk analys av tumörer, vilket ger vägledning för individanpassade behandlingsbeslut baserade på individuella molekylära profiler. Till exempel använder Tempus maskininlärningsalgoritmer för att analysera genomdata och identifiera potentiella terapeutiska mål för cancerbehandling.

 

Av: Andrii Pastushok, produktchef Sigma Software Group

//CTA: Om du har frågor om lösningar för hälso- och sjukvården är Sigma Softwares team av experter redo att hjälpa dig. Vi finns här för att ge dig den insikt och vägledning du behöver för att fatta välgrundade beslut som hjälper dig att förbättra din sjukvårdsprogramvara.

ANDRII PASTUSHOK är expert på system för hälso- och sjukvården, samt informationssäkerhet, Machine Learning (ML) och Artificiell Intelligens (AI). Andrii brinner för kunderna och garanterar en exceptionell produktutvecklingsupplevelse. Certifieringar: PMC-VI, CISM, TOGAF, ITIL, ISO 27001 LI/IA, HIPAA CT

Artikeln är ett kunskapsamarbete mellan Sigma Software Group och IT Media Group. Sponsrade inlägg och kunskapsamarbeten är en del av IT Media Groups annonserbjudande. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@itmediagroup.se

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>