Vikten av goda levnadsvanor vid psykisk ohälsa
Hem HÄLSAPSYKISK OHÄLSA Vikten av goda levnadsvanor vid samtidig psykisk ohälsa

Vikten av goda levnadsvanor vid samtidig psykisk ohälsa

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Svenska psykiatrikongressen 2023 släpper Svenska Läkaresällskapet en film för att uppmärksamma fakta och råd för hälsosamma levnadsvanor vid samtidig psykisk ohälsa.

Målgruppen är patienter och närstående med målet att stödja fler till en förbättrad hälsa.

Svenska Läkaresällskapet (SLS) driver sedan 2012 Levnadsvaneprojektet på uppdrag av Socialstyrelsen med syftet att stödja införandet av Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor i vården.

I ett delprojekt läggs särskilt fokus på hälsosamma levnadsvanor vid psykisk ohälsa vilket bland annat resulterat i skrifterna ”Guldkorn” och ”Guldkorn för alla”.

– Goda levnadsvanor har stor inverkan på vårt fysiska och psykiska mående. Patienter med psykisk ohälsa har inte bara sämre somatisk hälsa, utan ofta även en mer utsatt livssituation än genomsnittet av befolkningen. Därför är riktade insatser till patienter med psykisk ohälsa särskilt viktigt, säger psykiatrikern Jill Taube, verksam inom SLS Levnadsvaneprojekt. Med filmen ”Guldkorn för alla” hoppas vi nå ut till fler som behöver stöd för att förändra sina levnadsvanor vid samtidig psykisk ohälsa.

Filmen bygger på skriften ”Guldkorn för alla” som gavs ut 2021 vilket är patientversionen av ”Guldkorn” som gavs ut 2017. I materialet lyfts exempelvis hur tobak påverkar effekten av vissa läkemedel och hur alkohol kan förvärra psykisk ohälsa som ångest och depression.

Vikten av goda levnadsvanor vid psykisk ohälsa

Jill Taube, Svenska Läkaresällskapets Levnadsvaneprojekt.

– Framtagandet och tillhandahållandet av ”Guldkorn” och ”Guldkorn för alla” är exempel på ett framgångsrikt professionsövergripande och evidensbaserat arbete för hälsofrämjande insatser i hälso- och sjukvården. Om vi ska lyckas sluta hälsoklyftan inom en generation så är professionsorganisationernas arbete avgörande, säger Anna Kiessling, projektledare för SLS Levnadsvaneprojekt samt ordförande i SLS kommitté för prevention och folkhälsa.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>