Nu är vi i gång – Rådet för dialog för brukarrepresentanter
Hem NYHETERFORSKNING Rådet för dialog för brukarrepresentanter

Rådet för dialog för brukarrepresentanter

Publicerat av: Redaktionen

Vårens möte för Rådet för dialog med representanter från brukarorganisationer och Individ & Familjeomsorgs förvaltningschef, Ivan Stipic, samt utvecklingschef Märta Lycken blev lyckat och innehöll många viktiga frågor.

Startskott för förbättrad dialog

Nu är vi i gång – Rådet för dialog för brukarrepresentanter

Rådet som arbetades om i höstas var startskottet för en förbättrad dialog mellan kommun, brukarorganisationer och invånare i frågor som handlar om dig som har en funktionsnedsättning och stöd från kommunen.

Dialogen i rådet ska bygga på medskapande och representanterna bidrar med sin specifika kompentens.

– Syftet med Rådet för dialog är att samverka för att uppnå ett önskat läge utifrån behov och utifrån den lagstiftning som vi har, säger Ivan Stipic

Skav blir medskapande

Medskapande handlar om att våra olikheter är poängen, fortsätter Ivan. Det kan vara jobbigt ibland att vi har olika utgångspunkter, men ett skav kan också vara något mycket positivt. Med gemensamt förankrade förväntningar omvandlar vi den energin till utveckling, menar Märta Lycken.

Representanterna i rådet representerar inte bara brukarorganisationer utan är ofta också förälder eller anhörig till en person med någon form av funktionsnedsättning.

– Vi brukarrepresentanter är kunniga på hur det är i verkligheten, men tillit till varandra är viktigt. Men vi måste jobba med den, säger Sture Andreasson, ordförande IFSAP i Kungsbacka.

Medskapandeverkstad – en gemensam plattform för utveckling

Medskapandeverkstäder är en viktig del i Individ & Familjeomsorgs nya samarbete med brukarorganisationer och är ett komplement till Rådet för dialog. En medskapandeverkstad är ett forum som består av representanter för både brukare, brukarorganisationer och förvaltningen.

Syftet med Medskapandeverkstad är att på ett strukturerat sätt göra det möjligt att förvaltningen tar hand om och ser till att brukarnas perspektiv blir verklighet i konkreta, men ofta avgränsade frågor. Det kan röra sig om allt från utveckling av nya digitala verktyg till planering av verksamhetsförändringar.

Medskapandeverkstad kan också vara ett labb där vi testar nya idéer i en mindre skala före större lanseringar. För närvarande är två medskapandeverkstäder i gång och en tredje startar snart.

– Den här typen av dialoger har redan lett till positiva effekter. En förutsättning har varit att vi genom medskapande fokuserat på specifika frågor som har skavt. Vi har redan identifierat flera frågor och områden att tillsammans jobba vidare med, säger Sara Petersson Niklasson som representerar NSPH i Kungsbacka.

Nästa råd

Nästa Råd för dialog äger rum i början av juni.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>